Belén Lerma, premi Francisca Lorente Solaz per a dones investigadores en Química

  • Gabinet de Premsa
  • 8 de març de 2024
 
María Ángeles Úbeda, Adela Mauri, Belén Lerma, Isabel Vázquez.
María Ángeles Úbeda, Adela Mauri, Belén Lerma, Isabel Vázquez.

Belén Lerma Berlanga ha obtingut el premi Francisca Lorente Solaz, dotat amb mil euros, per a dones joves investigadores en Química. El guardó reconeix el treball científic de joves que tenen el grau i el doctorat de la Facultat de Química de la Universitat de València. Aquest divendres (8 de març) s’ha celebrat l’acte de lliurament, que s’ha fet coincidir amb el Dia Internacional de la Dona.

Belén Lerma es va graduar en Química en 2016 i va fer el màster l’any següent. La seua tesi doctoral, de 2022, porta per títol ‘Exploring Chemical Complexity in Group IV Reticular Solids’, dirigida per Carlos Martí Gastaldo i Natalia Muñoz Padial. Lerma va obtindre en 2022 una beca postdoctoral Margarita Salas Grant per a l’Institut de Tecnologia Química de la UPV-CSIC. I una beca Juan de la Cierva ‘Grant’, en 2024, en el Institut de Tecnologia Química.

El premi ha estat lliurat per la vicerectora d’Estudis, Isabel Vázquez, i per la degana. Adela Mauri. L’acte ha tingut lloc al saló de graus Marie Sklodowska-Curie de la Facultat de Química.

Francisca Lorente Solaz (València, 1891-1981) va ser la primera dona llicenciada en Ciències, Secció de Químiques, per la Universitat de València, en l’any 1917. Entre 1920 i 1922, va col·laborar en el Laboratorio de Investigaciones Físicas, creat a Madrid en 1910 per la Junta de Ampliación de Estudios.

Les seues investigacions se centraren en electroquímica i electroanàlisi, sota la direcció d’Enrique Moles i junt a Carmen Pradel. En 1931, treballà com a professora en el laboratori municipal de Ciències Químiques de València, dirigit per Vicente Candela Ortells, i a partir de 1932 com a farmacèutica en l’avinguda del Port d’aquesta ciutat.