La càries a Espanya s’estanca, segons dades elaborades en la Universitat de València

  • Gabinet de Premsa
  • 17 de novembre de 2023
 
José María Montiel-Company, Aarón William Montiel Nicholas, José Manuel Almerich Silla.
José María Montiel-Company, Aarón William Montiel Nicholas, José Manuel Almerich Silla.

El descens de la càries en els xiquets i adolescents s’està alentint a Espanya, i tampoc en adults s’observen millores significatives. Així es desprén d’‘Oral Health Data Bank Insights’ (ohdbi), un visualitzador de dades epidemiològiques de salut oral elaborat a la Universitat de València. L'eina ha sigut presentada pel professor José María Montiel-Company, del Departament d’Estomatologia.

“Les línies de tendència ens estan mostrat que el descens de la càries en les dents definitives dels xiquets i adolescents s’està alentint per a entrar en pocs anys en una fase d’altiplà, la qual cosa ja ha ocorregut en les càries de les dents temporals, els indicadors de les quals porten estancats des de fa 25 anys”, ha indicat Montiel-Company. No obstant això, l’índex de restauració, és a dir, el percentatge de les càries que s’obturen continua creixent any rere any, encara que a menor velocitat en les dents temporals, afig.

“En els adults joves i adults majors tampoc s’observen millores ni en el nombre de càries ni en la malaltia periodontal, i resulta més preocupant en aquests últims, que es convertiran en la dècada vinent, sens dubte, en el grup poblacional amb més demanda de tractament i cura”, adverteix l’estudi. A més, s’observa amb preocupació la irrupció de l’erosió dental en les dents, que s’incrementa cada any a causa, entre altres causes, del consum abusiu de begudes àcides, i que afecta un terç de la població adulta jove.

José María Montiel-Company ha mostrat els resultats en una conferència del XXVIII Congrés de la Societat Espanyola d’Epidemiologia i Salut Pública Oral (SESPO), celebrat a València aquest mes de novembre. ‘Oral Health Data Bank Insights’ (ohdbi) és la versió definitiva i millorada de ‘Oral Health Data Bank Spain UV’. Ohdbi incorpora un analitzador intercomunitari, capaç de calcular les tendències epidemiològiques que permeten la visualització dels canvis ocorreguts al llarg del temps en les principals malalties orals, especialment la càries dental i la malaltia periodontal.

D’acord amb els investigadors, aquestes troballes ens situen davant un “important i prioritari desafiament que requerirà de la necessitat d’introduir profunds canvis en l’estratègia preventiva de les malalties orals, destinar majors recursos humans i econòmics, i implicar nous actors”.

La nova versió inclou tots els estudis epidemiològics realitzats a Espanya, per comunitats autònomes, des de 1969 fins a l’actualitat. Pot generar més de 8.000 gràfics diferents a causa del seu dinamisme i interacció amb l'usuari, a més de comptar amb totes les fonts de dades originals en el seu fons bibliogràfic en pdf descarregable.

El projecte ha sigut desenvolupat per un equip multidisciplinari format pels professors de la Universitat de València d’epidemiologia oral i odontologia preventiva i comunitària José María Montiel-Company i José Manuel Almerich Silla, i per Aarón W. Montiel Nicholas, graduat en Ciència de Dades per la Universitat de València, creador de la versió Insights. El projecte ha sigut patrocinat per Colgate Palmolive i Elmex.

El visualitzador està disponible en accés lliure en https://www.uv.es/ohdbi/

Més informació: