Carlos Simón, premi Fundación Lilly d’Investigació Biomèdica 2021 pels seus estudis sobre l’úter i el endometri humà

  • Gabinet de Premsa
  • 14 de juny de 2021
 
Carlos Simón durant el lliurament del premi
Carlos Simón durant el lliurament del premi

Carlos Simón Vallés, catedràtic de Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València, ha rebut aquest dilluns 14 de juny el Premi Fundació Lilly d'Investigació en la categoria d'Investigació Clínica pels seus treballs pioners en l'estudi sobre l'úter i l'endometri humà i la seua funcionalitat, en un acte presidit pel ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque.

Simón és, a més, coordinador del Grup d'Investigació en Medicina Reproductiva de l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA, de l'Hospital Clínic de València, i fundador de la Fundació Igenomix. Tal com subratlla el director de la Fundació Lilly, José Antonio Sacristán, “l'avanç en la seua àrea de coneixement té un impacte directe en la societat en general i en moltes famílies en particular”.

El professor Luis Liz Marzán - director científic del Centre d'Investigació Cooperativa en Biomaterials i investigador principal en el CIBER-BBN- rebrà, en el mateix acte, el Premi Fundació Lilly d'Investigació Biomèdica 2021 en la categoria d'Investigació Preclínica per les seues investigacions en el camp de la nanociència i la nanomedicina. La seua trajectòria científica s'ha centrat en les nanopartícules metàl·liques (or, plata) amb propietats plasmòniques i les seues aplicacions en la detecció, el diagnòstic i la teràpia de malalties. Liz Marzán i el seu grup treballen, en l'actualitat, en l'estudi del càncer i la seua línia d'investigació es dirigeix a incorporar nanosensors en construccions tumorals en 3D per a identificar biomarcadors que permeten entendre el comportament del tumor sota diferents condicions.

Els dos guardons reconeixen la trajectòria científica d'investigadors espanyols excel·lents que contribueixen al desenvolupament de la biomedicina. Sacristán ha volgut destacar que “els estudis d'aquests científics, procedents d'àrees com la medicina reproductiva i la nanomedicina, han aportat un gran valor i prestigi a les ciències de la salut a Espanya”, i que és precisament “l'alt nivell de les trajectòries distingides, així com el prestigi científic dels membres que componen el jurat i els seus rigorosos criteris, la qual cosa fa que aquests Premis s'hagen convertit en un referent dins de la comunitat científica”.

 

Les investigacions de Carlos Simón

Els treballs del doctor Simón han revelat la rellevància de l'úter en el procés reproductiu, l'embaràs i la salut del fetus en l'espècie humana. Durant la seua trajectòria, ha demostrat, per primera vegada, que la cavitat uterina no és estèril, descrivint el microbiota uterí humà i identificant les cèl·lules mare endometrials humanes.

Les seues investigacions han identificat un moment clau del qual depén en gran manera l'èxit de la concepció i que marca, fins i tot, la salut del bebé i la d'aquest en l'edat adulta. Es tracta de l'instant en el qual l'embrió s'implanta en la cavitat uterina, un moment que Simón identifica com un diàleg i l'èxit del qual depén del fet que l'endometri, teixit que recobreix la cavitat uterina, present unes condicions moleculars i microbiològiques molt concretes.