Carolina Belenguer guanya el premi Francisca Lorente Solaz per a joves investigadores en Química

  • Gabinet de Premsa
  • 18 de maig de 2023
 
Carolina Belenguer.
Carolina Belenguer.

Carolina Belenguer Sapiña és la guanyadora del primer premi Francisca Lorente Solaz per a joves investigadores en Química. El guardó estava convocat per la Facultat de Química de la Universitat de València. Belenguer és graduada i doctora per la Universitat de València.

El premi reconeix la trajectòria acadèmica i investigadora d’una dona formada en l’àrea de Química a la Universitat de València. Les condicions són ser graduada amb posterioritat al 2012, doctora dins d’un programa de doctorat de la UV de l’àrea de Química i menor de 30 anys.

Carolina Belenguer va cursar el Grau en Química en la Facultat de Química, dos màsters, un en la Universitat de València i un altre en la CEU-Cardenal Herrera. També és doctora en Química per la Universitat de Valencia des de 2022.

Va ser becària (Atracció de Talent - VLC Campus) en el Departament de Química Analítica durant la realització de la tesi doctoral, i va realitzar una estada d’investigació a l’Organic Chemistry Institute and Center for Soft Nanoscience en la Universität Münster, Alemanya. És autora de més de 20 treballs d’investigació publicats en revistes de prestigi internacional en el camp de la Química Analítica i de nombroses comunicacions a congressos. Ha impartit docència en el Departament de Química Analítica i ha participat en diversos projectes d’innovació docent i de divulgació de la Química i també ha publicat sobre el tema, com ara, junt altres autors, el llibre divulgatiu ‘Valències, Juga i Formula’, editat pel Servei de Publicacions de la Universitat de València (PUV) en 2019. Igualment ha treballat en diversos laboratoris públics i privats, i actualment és funcionària interina en el Laboratori Agroalimentari de Burjassot (Generalitat Valenciana) en el control de la qualitat i seguretat alimentària.

El guardó porta el nom de Francisca Lorente Solaz (València, 1891-1981), la primera dona llicenciada en Ciències, Secció de Químiques, per la Universitat de València, l’any 1917. Entre el 1920 i el 1922, va col·laborar en el Laboratorio de Investigaciones Físicas, creat a Madrid el 1910 per la Junta de Ampliación de Estudios. Les seues investigacions se centraren en electroquímica i electroanàlisi, sota la direcció d’Enrique Moles, juntament amb Carmen Pradel. El 1931 treballà com professora al laboratori municipal de Ciències Químiques de València, dirigit per Vicente Candela Ortells, i a partir del 1932 com a farmacèutica a l’avinguda del Port d’aquesta ciutat.