El catedràtic de Parasitologia Santiago Mas-Coma, nou acadèmic de número a la Reial Acadèmia Nacional de Farmàcia

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 4 de juliol de 2022
 
Imagen de la noticia

Santiago Mas-Coma, catedràtic de Parasitologia de la Universitat de València (UV), ha pres possessió com a acadèmic de número a la Reial Acadèmia Nacional de Farmàcia (RANF) de l’Institut d’Espanya. El professor és actualment president de la Federació International de Medicina Tropical (IFTM), membre expert de l’Organització Mundial de la Salut, director del Centre Col·laborador (WHO CC) sobre la Fascioliasi i els seus Mol·luscos Vectors, i director del Centre de Referència FAO-Nacions Unides en Parasitologia, aquest últim dedicat a les malalties zoonòtiques, aquelles que es poden transmetre d’animals a humans.

El reconeixement al professor emèrit de la Facultat de Farmàcia de la UV, aquest dijous passat 30 de juny a la seu de la RANF, premia una llarga carrera científica i investigadora, amb més de 430 publicacions essencialment als camps de la Parasitologia, Medicina Tropical i Salut Pública, però també als d’Ecologia, Biologia Molecular, Genètica i Evolució. El seu discurs va versar sobre “Complexitat i dificultats de l’enfocament “Una Salut” en malalties zoonòtiques de transmissió vectorial: Anàlisi multidisciplinària a la Fascioliasi”. El discurs de contestació va anar a càrrec del secretari general de la Reial Acadèmia Nacional de Farmàcia, Antonio R. Martínez Fernández.

Especialista en Microbiologia i Parasitologia, Mas-Coma ha enfocat les seues activitats i els estudis sobretot en el camp de l’Helmintologia i de les malalties parasitàries dels humans i els animals, entre els quals destaquen els seus estudis sobre les malalties parasitàries zoonòtiques i de transmissió indirecta per insectes o mol·luscs vectors, essencialment les malalties tropicals desateses en països en vies de desenvolupament. Recentment, ha estat inclòs en el 0,2% dels científics més influents del món en els camps de Parasitologia i Micologia (1a opció), Medicina Tropical (2a opció) i Investigació Biomèdica (3a opció), i en el 0,5% dels científics més influents en el conjunt de totes les disciplines (segons Ioannidis et al., 2019, PLoS Biology 17, 8, e3000384).

La seua prolongada trajectòria ha merescut nombrosos premis, medalles i distincions, entre les quals el títol de doctor honoris causa en reconeixement a les seues aportacions al camp de la cooperació internacional en salut en països en vies de desenvolupament. Les seues contribucions a les malalties de la fascioliasi i la malaltia de Chagas són molt conegudes. Concretament en la fascioliasi humana, les seues contribucions multidisciplinàries a escala mundial han canviat completament la percepció que es tenia aquesta malaltia. Les seues aportacions han arribat a tindre un nivell d’impacte tan gran que l’OMS va prendre la decisió, per primera vegada, d’incorporar una malaltia a la llista de malalties importants de la humanitat, basant-se únicament en les contribucions d’una sola persona.

Ha ocupat altres càrrecs de rellevància internacional com ara el de president de la Federació Europea de Parasitòlegs (EFP) i el de membre de la directiva de la Federació Mundial de Parasitòlegs (WFP).

 

Acte complet de la sessió (Youtube): https://ir.uv.es/d4yxB0G