La catedràtica Margarita Parra, en la llista Forbes de les 100 dones més influents d’Espanya

  • Gabinet de Premsa
  • 24 d’octubre de 2023
 
Margarita Parra
Margarita Parra

La catedràtica de Química Orgànica de la Universitat de València Margarita Parra apareix en la llista Forbes com una de les 100 dones més influents d’Espanya de 2023. És, a més, una de les sis valencianes reconegudes per aquesta revista especialitzada en el món dels negocis i les finances, publicada als Estats Units.

Margarita Parra Álvarez és directora de l'Institut Interuniversitari d'Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM), fet que destaca la Forbes Women España, en reconéixer-la com a màxima responsable del centre d’investigació i ensenyament que té com a finalitat la salut, l’alimentació, la seguretat i el medi ambient.

Parra Álvarez ha rebut el premi a l’Excel·lència Docent del Consell Social de la Universitat de València, així com diversos guardons a la innovació educativa, i el programa Docentia li ha atorgat la qualificació d’excel·lent.

La catedràtica de la Universitat de València realitza des de 2007 investigació sobre Química Supramolecular, i es dedica, amb el grup del qual forma part, al disseny, síntesi i avaluació de quimiosensors i quimiodosímetres cromo i/o fluorogènics per a la detecció de molècules xicotetes. Així, han realitzat importants contribucions en la detecció d’agents nerviosos, gasos contaminants, neurotransmissors i drogues de submissió química.

Els últims resultats sobre quimiosensors per a la detecció de fàrmacs de submissió química s’han traduït en 5 patents i està en procés de creació de la spin-off Opticalsens SL.

La seua investigació també s’ha estés a aplicacions reals, mantenint acords amb diferents empreses. Tenen conveni amb SERVALESA des de fa 8 anys i tenen una patent que ja estan en explotació.

A més, és directora, des de 2022, de l'Institut Interuniversitari d'Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM). Aquest centre multidisciplinar els ha permés desenvolupar noves línies d’aplicació dels esmentats sensors mitjançant suports sòlids i els seus possibles usos ‘in viu’ amb la seua monitorització en diverses línies cel·lulars i en ratolins. Així, han iniciat una nova línia d’investigació que els permet l’alliberament controlada de fàrmacs, com a mètode de dosificació molt més eficient, on ja estan obtenint resultats per al tractament de malalties inflamatòries del colon i de l’osteoporosi.