El Centre Cultural La Nau ofereix una conferència de Vicente Sánchez-Biosca sobre les imatges dels perpetradors com a font històrica

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 17 de febrer de 2022
 
Vicente Sánchez-Biosca. F. Cerdá.
Vicente Sánchez-Biosca. F. Cerdá.

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, a través de l'Aula d'Història i Memòria Democràtica, va organitzar per aquest dimecres dia 16 de febrer, a les 19 hores, la conferència ‘La mort en els ulls. L'historiador enfront de les imatges del perpetrador’, a càrrec de Vicente Sánchez-Biosca, catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat de València.

La conferència, que va ser presentada pel professor Javier Navarro, responsable de l'Aula d'Història i Memòria Democràtica a l'Aula Magna, abordarà el paper de les imatges i, en particular, d’aquelles produïdes pels perpetradors de crims contra la humanitat per part dels historiadors. Les imatges constitueixen un recurs creixent entre aquests professionals. Ara bé, la seua consideració com a document històric requereix competències i instruments d'anàlisi específics que es posen a prova en la representació de fenòmens extrems com són les guerres, els crims de masses i els genocidis.

En particular, la conferència va girar entorn d’aquesta modalitat de perpetrador, tractant de desxifrar les marques que revelen la posició no sols física, sinó també moral de l'observador.  S’hi analitzaren algunes de les imatges més icòniques del gueto de Varsòvia preses pels equips de propaganda del Tercer Reich.

Vicente Sánchez-Biosca va obtenir la Càtedra King Juan Carlos Center de la New York University el 2013, ha sigut codirector de la Càtedra d’Estudis Artístics IVAM-UV-UPV (2016-2018) i professor invitat a les universitats de Montreal, Paris 3-Sorbonne Nouvelle, Paris-Sorbonne, São Paulo, entre altres. Investigador principal del projecte ‘De espacios de perpetración a lugares de memoria. Formas de representación’ (PROMETEU/2020/059), el seu darrer llibre es titula ‘La muerte en los ojos. Qué perpetran las imágenes de perpetrador’ (Alianza, 2021).

L'entrada és gratuïta. Cal confirmar assistència a través d'aquest enllaç