El Centre d’Idiomes de la Universitat de València inicia els cursos d'espanyol per a la integració de persones refugiades de la guerra d'Ucraïna

  • Gabinet de la Rectora
  • 12 d’abril de 2022
 

La Universitat de València, a través del seu Centre d'Idiomes i en col·laboració amb Divina Seguros impartirà cursos d'espanyol per als ucraïnesos desplaçats per la guerra. Els cursos, en modalitat intensiva, els permetran adquirir nivells entre l'A1 i A2, possibilitant trencar la barrera més important amb la qual es troben els refugiats i refugiades, l'idioma.

El Centre d’Idiomes de la Universitat de València va presentar l'11 d'abril el programa de cursos d'espanyol per a la integració de persones refugiades de la guerra d'Ucraïna amb la finalitat de poder explicar la finalitat del programa i iniciar les classes.

Aquests cursos, seran intensius, de dilluns a divendres, tindran una duració de dos mesos i estan plantejats perquè els i les estudiants puguen adquirir competències entre un nivell A1 i un nivell A2, segons el Marc de Referència de Llengües de la Unió Europea, i forma part del Pla d'Acció de la UV amb Ucraïna.

En l'acte de presentació dels cursos van participar el vicerector d'Internacionalització i Multilingüisme, Carles Padilla; la vicerectora de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable, Pilar Serra, la degana de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València, Amparo Ricós, el Cònsol Honorari d'Ucraïna a València, Pablo Gil i Armando Nieto, Director General de Divina Segurs.

Carles Padilla, vicerector d'Internacionalització i Multilingüisme, va ser l'encarregat d'obrir l'acte i donar la benvinguda. El vicerector va voler destacar la necessitat d'aquests cursos: “El Centre d’Idiomes UV serà el punt de referència no sols per als cursos d'espanyol sinó també per a totes les accions que s'organitzen en favor de les persones refugiades procedents d'Ucraïna. La Universitat posarà tots els mitjans a la seua disposició perquè la seua estada a València siga el més còmoda i profitosa possible, sense perdre de vista l'horitzó de tornar al seu país per a ajudar a recuperar la democràcia, l'economia i el benestar social quan acabe la guerra”.

Pilar Serra, vicerectora de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable de la Universitat de València, va contextualitzar aquesta iniciativa, la qual s'emmarca en el Pla d'Acció Universitat de València amb Ucraïna, un compendi d'iniciatives enfocades a oferir ajuda i suport als refugiats ucraïnesos. En aquest sentit va voler recordar que la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació i la Facultat de Magisteri han preparat una sèrie d'activitats extraescolars perquè els més xicotets socialitzen i aprenguen l'idioma de manera lúdica.

D'altra banda, també va voler recalcar la importància de l'atenció a la salut mental: “Per a ajudar-vos amb qualsevol aspecte psicològic, des de la Facultat de Psicologia de la UV, podeu rebre suport psicològic”. Aquest suport psicològic se centralitzarà en el Centre d’Idiomes UV, que serà el punt de referència per a tots els refugiats ucraïnesos. Finalment, ha volgut informar que “també us oferim ajuda en qualsevol tema de tipus legal i social que us servirà per a guiar-vos en aquestes primeres setmanes” i poden accedir al portal www.uv.es/ucraina per a conéixer els serveis i atencions que la Universitat posa a la seua disposició.

En la seua intervenció, Amparo Ricós, degana de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, centre que col·labora en l'organització de les activitats i que al seu torn realitzarà un seguiment dels cursos d'espanyol, va voler donar la benvinguda a tots i totes les participants recordant-los que la Facultat està a la seua disposició per a allò que puguen requerir.

El Cònsol Honorari d'Ucraïna a València, Pablo Gil, va afirmar que l'idioma és la primera barrera que ha d'enfrontar un desplaçat o desplaçada i que aquesta iniciativa “li permetrà integrar-se, conviure, conéixer noves persones i, sobretot, accedir a un lloc de treball. És una baula vital on la Universitat de València ha posat mitjans i recursos i estem molt agraïts”.

Per part seua, Armando Nieto, president executiu de Divina Seguros, aseguradora i entitat sense ànim de lucre que col·labora amb la Universitat en la posada en marxa dels cursos, va traslladar la importància i la necessitat d'iniciatives com aquesta, en la qual “les sinergies entre diferents entitats i institucions ofereix ajuda i solucions a persones que estan en situacions de vulnerabilitat”. A més, va voler animar a altres entitats al fet que seguisquen el seu camí i col·laboren en iniciatives com aquesta.

Si vosté vol col·laborar en el projecte UV per a ajudar a Ucraïna, escriga un correu amb les seues dades personals i de contacte a coopgestion@uv.es