Un cicle sobre la història i la cultura armènia obri la programació cinematogràfica de ‘Cultura als Campus’ en Tarongers

  • Fundació General UV
  • 18 de febrer de 2023
 
Fotograma de la pel·lícula ‘Sayat Nova’, Serguei Parajanov, 1969.
Fotograma de la pel·lícula ‘Sayat Nova’, Serguei Parajanov, 1969.

L’Aula de Cinema de la Universitat de València acosta la seua programació a cadascun dels campus universitaris a través del programa del Vicerectorat de Cultura i Societat ‘Cultura als Campus’. Després del seu pas per Blasco Ibáñez arriba ara al Campus dels Tarongers amb el cicle ‘Armènia o la necessitat de la memòria’, que projectarà tres pel·lícules entre febrer i març.

Les projeccions tindran lloc al vestíbul de la Facultat de Dret, sempre a les 17:30 hores.

Es tracta d’una programació que, en paraules del director acadèmic de l’Aula, el professor Luis Pérez Ochando, “pot ser especialment interessant per a les facultats presents al Campus. Creiem que les qüestions abordades en les pel·lícules, que abasten des de l’antropologia social, la memòria col·lectiva, els drets humans o el dret internacional, poden ser d’interés per a l’alumnat general, però també per a l’alumnat interessat en l'audiovisual, que trobarà ací una selecció de títols d’extraordinària qualitat cinematogràfica”.

Així, el cicle arrancarà aquest dijous, 23 de febrer, amb la projecció d’‘Honor’ (‘Namus’, Amo Bek-Nazaryan, 1925), la primera pel·lícula armènia que, malgrat el seu finançament d’origen soviètic, s’allunya de la política i se centra en la comunitat tradicional, els seus costums, la seua cultura i les seues creences, atorgant-li al film un important valor documental i antropològic. A continuació s’obrirà un debat per a indagar en la cultura tradicional armènia a càrrec de Luis Pérez Ochando i el periodista cultural Eduardo Almiñana.

El dia 2 de març, Virginia Mendoza, antropòloga social i periodista, parlarà sobre la projecció d’‘El color de las granadas’ (‘Sayat Nova’, Serguei Parajanov, 1969), una història poètica, melancòlica, bella i, a vegades, críptica. D’acord amb el professor Pérez Ochando, “és una de les millors pel·lícules de la història del cinema”, que posa en relleu la capacitat de resistència i supervivència de la cultura armènia a través de la vida del músic i poeta Sayat-Nová i tota la simbologia que li acompanya.

‘Ararat’ (Atom Egoyan, 2002) és el tercer i últim títol d’aquest cicle que podrà veure’s el dia 23 de març, el qual aborda el genocidi armeni en la massacre de Van a partir del rodatge d’un film sobre aquest tema, un holocaust ja oblidat per la comunitat internacional que vol ser recordat i activar els mecanismes per a superar el trauma col·lectiu ocasionat. “Aquest film ofereix, per tant, una excel·lent ocasió de reflexionar tant sobre el genocidi i la diàspora armènia com sobre la necessitat de la memòria o els drets humans”, conclou el director de l’Aula.

Més informació: