Ciència Emergent mostra la recerca més jove de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 1 de desembre de 2021
 
(D’esquerra a dreta). Dalt: Glòria Maria Caravantes i Cristina Herraiz. Baix: Néstor Vercher i Ángela Carbonell.
(D’esquerra a dreta). Dalt: Glòria Maria Caravantes i Cristina Herraiz. Baix: Néstor Vercher i Ángela Carbonell.

Ciència Emergent, un projecte de divulgació científica on el personal investigador explica el seu treball a traves de vídeos curts, mostra el treball de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local, un centre de la Universitat de València i de la Universitat Jaume I de Castelló que estudia la governança territorial, l’ordenació del territori i el medi ambient; el desenvolupament local; el turisme i l’economia de la cultura i la cohesió social.

Ciència Emergent és un projecte de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació que també explica el funcionament dels diferents instituts i centres mixtos de la Universitat de València. En aquesta ocasió, col·labora amb l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL) ubicat al Campus de Tarongers de la Universitat de València. En els vídeos es pot veure part del personal doctorat o doctorand que explica el seu treball en l’institut: Glòria Maria Caravantes, Cristina Herraiz Lizán, Néstor Vercher i Ángela Carbonell.

Glòria Maria Caravantes és personal investigador en formació (PIF) en la Universitat de València amb un contracte predoctoral FPU. Pertany al grup d’investigació Grupo Estudios Sociales Intervención e Innovación (GESinn). “La meua tesi tracta d’analitzar des d’una perspectiva interdisciplinària el fenomen de la vulnerabilitat urbana i al mateix temps dissenyar el que seria una política pública d’intervenció per a la Comunitat Valenciana”, destaca. Participa en el projecte EMJU COVID que analitza l’impacte de la crisi de la COVID en l’ocupació de la població juvenil des d’un enfocament de gènere i en el projecte de laboratoris de serveis socials de la Comunitat Valenciana (Universitat Jaume I, Universitat d’Alacant i Universitat de València).

Cristina Herraiz, llicenciada en Geografia per la UV, màster en Desenvolupament Rural en l’Institut Agronòmic Mediterrani de Saragossa i amb un cicle superior en gestió forestal, és personal investigador en formació a la UV. “Quan vaig acabar em volia especialitzar en desenvolupament rural per inquietuds que sempre tenia. Sóc filla de migrants castellà-manxecs i sempre pensava que per què havia de passar això i volia participar a poder revertir aquesta situació a la qual estan sotmeses les zones rurals”. Pertany al grup d’investigació UDERVAL (Unitat d’Investigació sobre Desenvolupament Rural i Avaluació de Polítiques Públiques), que es dedica a temes de desenvolupament local, especialment en àrees rurals.

Néstor Vercher, llicenciat en Economia i màster en Desenvolupament Local, és personal investigador en formació de l’IIDL i forma part d’UDERVAL. “M’interessen els processos econòmics, però els que es produïxen a una escala més pròxima a la població, descendint al territori. Perquè una vegada fas això, t’interesses per les qüestions locals, també t’adones que tot el conjunt de tècniques que em donava la llicenciatura en economia doncs tenia unes mancances sobretot en aspectes qualitatius, que treballes més en els actors i agents del territori”. Durant quatre anys ha investigat processos d’innovació social (innovacions en xarxes d’actors, en comportaments, en actituds, en les formes en què ens coordinem els agents i els actors d’un territori ) en àrees rurals.

Ángela Carbonell és investigadora predoctoral a l’IIDL pel programa d’I+D+i de la Generalitat Valenciana i cursa el doctorat en el programa de Ciències Socials en el Departament de Treball Social i Serveis Socials de la UV. Dins del grup d’estudis socials d’intervenció i innovació social treballa en infància, joventut; dona, gènere; sistemes de benestar i serveis socials i temes relacionats amb l’àmbit sociosanitari. “La meua tesi és una anàlisi de les barreres i els desafiaments que tenen els sistemes d’atenció a la salut mental i la influència que tenen en la família”, explica. Ha treballat en projectes amb l’Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació, la Facultat de Psicologia o un projecte per a desenvolupar una aplicació de prevenció de violència de gènere (LIAD@S), a més d’un projecte de desenvolupament d’una eina de l’avaluació de l’explotació infantil, i el projecte EMJU COVID.

Aquesta nova edició se suma a les anteriors que també estan disponibles al canal de YouTube, on estan els vídeos referents a l’Institut de Polítiques de Benestar Social (Polibienestar), l’Institut de Ciència Molecular (ICMol) i de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I²SysBio).

Ciència Emergent és un projecte de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València finançat per la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia, i pel Ministeri de Ciència i Innovació.

 

Enllaç de reproducció vídeos: https://ir.uv.es/lXGH4JU