La Ciència Mediterrània arriba al Port de València en la Nit Europea de la Investigació

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 22 de setembre de 2023
 
logos

Una àmplia mostra de la millor ciència que es fa a la vora del Mediterrani desembarca divendres 29 de setembre en el Port de València. La Universitat de València i la ciutat s’uneixen a la celebració de la Nit Europea de la Investigació, l’esdeveniment de divulgació científica més gran del continent, amb més d’una trentena d’activitats per apropar la ciència a tots els públics. Serà al Cobert 2 del Port, amb entrada lliure, en horari de matí i vesprada. L’organització de l’esdeveniment va a càrrec de dos projectes amb finançament europeu, MedNight i Science GTS, on participen importants institucions científiques i acadèmiques de la ciutat.

La Nit Europea de la Investigació (European Researchers’ Night) és un projecte de divulgació científica promogut per la Comissió Europea dins de les accions Marie Skłodowska-Curie del programa Horitzó Europa, que té lloc simultàniament a quasi 400 ciutats europees des de 2005. A València, l’esdeveniment principal se celebra al Port gràcies a la col·laboració dels projectes MedNight, on participen el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i les fundacions de recerca sanitària Fisabio i INCLIVA, i Science GTS, on hi ha la Universitat de València (UV) i la Universitat Politècnica de València (UPV).

Entre les activitats proposades, el públic assistent podrà conèixer com funciona l’accelerador de partícules més gran del món, el Gran Col·lisionador d’Hadrons (LHC) del CERN; convertir el mòbil en un microscopi i conèixer el món dels bacteris que afavoreixen la salut del nostre organisme; aprendre hàbits saludables a través de l’alimentació i l’esport; extraure ADN per resoldre un misteri; o presenciar una coreografia que fusiona circ i ciència en homenatge al descobriment de l’estructura de l’ADN, els blocs que sostenen la vida.

Uns altres tallers previstos ens conviden a descobrir què hi ha a dins una planta; a convertir-nos en Indiana Jones amb Arqueo-Ciència; a connectar els oceans mitjançant noves tecnologies ia caçar virus; a conèixer quin és el poder de la llum, endinsar-se en el món en 3D o cuidar el medi ambient jugant; a descobrir com funcionen els nostres pulmons ia implantar cèl·lules… Tots els tallers són gratuïts, i es poden visitar en horari de 10.30 a 14 hores i de 16.30 a 20 hores el divendres 29 de setembre. Serà al Cobert 2 del Port de València (Marina Reial Joan Carles I, s/n, 46024).

L’esdeveniment està organitzat pels projectes europeus MedNight i Science GTS. MedNight compta amb la participació de 10 institucions consorciades: FISABIO, INCLIVA, CSIC, MUDIC, El Caleidoscopio, SciCo Xipre, la Universitat de Messina, la Universitat Kadir Has d’Istanbul i l’Associació Europea de Dones Rectores (EWORA), sota la coordinació de SciCo Grècia. Science GTS és un consorci integrat per set universitats públiques i altres organismes: Universitat Jaume I de Castelló; Universitat Politècnica de València; Universitat de València; Universitat d’Alacant; Universitat Miguel Hernández d’Elx; Universitat Politècnica de Cartagena; Universitat de Múrcia; Fundació Sèneca; Institut de Salut i Investigacions Biomèdiques d’Alacant (ISABIAL); i ATAMA, Agència de comunicació i estratègia. Els dos projectes han rebut finançament de la Comissió Europea dins de les accions Marie Skłodowska-Curie del programa Horitzó Europa.

Per a la celebració de l’esdeveniment de València, els dos consorcis compten amb la col·laboració de l’Ajuntament de València, de la Marina de València i de l’Institut de Recerca Sanitària La Fe.

Activitats prèvies

Com a activitats prèvies a la gran festa de la ciència mediterrània del Port de València, el dimarts 26 de setembre a les 19.30 hores se celebra una nova sessió de “Ciència i Canyes”, una divertida sessió de monòlegs científics que organitza la Fundació Fisabio amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). En aquesta sessió prèvia a la Nit Europea de la Investigació participa personal investigador del CSIC, UV, UPV i Incliva. L'entrada per assistir-hi és lliure fins a completar aforament i tindrà lloc a La Fábrica de Hielo (Carrer José Ballester Gozalvo, 37, València).

El dia següent, 27 de setembre, la seu d’INCLIVA (Avda. Menéndez Pelayo 4 acc. València) acull el col·loqui Científiques a l’avantguarda de la investigació europea en salut. En aquesta inspiradora trobada, investigadores d’INCLIVA que lideren o participen en projectes europeus compartiran les seues experiències, motivacions i èxits. El públic assistent podrà conèixer com han impulsat investigacions innovadores i com el seutreball està transformant la manera com entenem i abordem els desafiaments en l’àmbit de la salut a Europa. A partir de les 13 hores, amb entrada lliure amb inscripció prèvia.

Nit Europea de la Investigació (European Researchers’ Night)

Nit Mediterrània de les Investigadores 2023 València. MedNight – Science GTS

Lloc: Cobert 2. Marina de València (C. Marina Real Juan Carlos I, s/n, 46024 Valencia).

Data:divendres 29 de setembre.

Horari: De 10:30 a 14 hores (preferentment estudiants) i de 16.30 a 20 hores.

Entrada lliure

Més informació:

https://mednight.eu/valencia/?lang=es

https://sciencegts.eu

Tallers:

 

Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC)

On estan els gens? Instituto de Biomedicina de Valencia (IBV)

Descobreix com funciona un accelerador de partícules. Institut de Física Corpuscular (IFIC)

Els bacteris que mengem. Instituto d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA)

La curiositatés el combustible de la ciència. Institut de Tecnologia Química (ITQ)

Què hi ha dins d’una planta? Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP)

 

INCLIVA

Laboratori CSI: identifica el culpable mitjançant proves d’ADN

La mosca del vinagre: en busca de la cura de malalties

Com fer ciència sense xafar el laboratori

Créixer sans

 

Fundació Fisabio

Bacteriòpolis

Microscopic life

Descobreix quèés un Biobanc (en col·laboració amb INCLIVA i la Xarxa Valenciana de Biobancs)

CircLab

Universitat Politècnica de València

El poder de la llum. Departament de Química

Un món en 3D. Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Geodèsica, Cartogràfica i Topogràfica

Entre pontsi compres. Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports

Un laboratori de física en la butxaca. Escola Tècnica Superior d’Enginyeria del Disseny

Cuida el medi ambient mentre aprens jugant. Càtedra UPV FACSA-FOVASA

Per què no cauen els pontsi edificis? Instituto ICITECH

Universitat de València

Arqueo-ciència.ARCHAECHEMIS

Fabrica el teu ‘blandiblú’. Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València

L’arc iris de la col llombarda.Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València

El saler seleccionador.Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València

Caçadors de virus.I2SYSBIO

Oceans connectats: noves tecnologies pera la conservació marina.Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva

Institut d’Investigació Sanitària La Fe

Posa-li l’orgànul a la cèl·lula

Emplatant cèl·lules

Pulmons en acció

Activitat: De projecte a projectei tire perquèem toca