El CIG-UV acull les X Jornades Republicanes de la Safor

  • UVGandia
  • 10 d’abril de 2024
 
Cartell de les jornades.
Cartell de les jornades.

Gustavo Durán fou el protagonista d'enguany a les X Jornades Republicanes de la Safor organitzades per l'Associació Republicana de La Safor, el Centre Internacional de Gandia i l'Ajuntament de la ciutat.

Aquestes jornades es desenvoluparen ente  l'11 i el 13 d'abril i estagueren dedicades al compositor i escriptor de la Generació del 27, Gustavo Durán, que, no sols va militar en la República com a tinent coronel, sinó que, posteriorment, fou funcionari de les Nacions Unides. A la fi de març, quan les forces del general colpista Francisco Franco s'aproximaven a València, Durán va aconseguir eixir del port de Gandia a bord d'un destructor britànic al costat d'altres refugiats republicans.

«Va ser un personatge amb un paper molt important i moltes persones de València i de tota Espanya no saben qui era. Aquest fet és la prova de la falta que fa la Llei de la Memòria Democràtica. El país està ple de personalitats que han fet molt pel món de la cultura, la ciència, etc., i porten 80 anys a l'ombra», ha assenyalat  Salva Sanchis, president de l'Associació Republicana de La Safor.

Aquestes jornades estagueren organitzades per   l'Associació Republicana de La Safor, el Centre Internacional de Gandia i l'Ajuntament de la ciutat.

El programa arrancà a les 19 hores del dijous al Centre Internacional de Gandia (CIG). Primer, l'escriptora i cineasta bilbaïna Inés García Albi, presentà el seu vídeo bibliogràfic sobre el protagonista d'enguany. Després, va tindre lloc una conferència de la prestigiosa historiadora anglesa Helen Graham, especialitzada en la Guerra Civil i l'etapa franquista.

El divendres, dia 12, el CIG tornà a acollir un acte a les 19 hores, moment en el qual la poeta i filla del militant, Jane Durán, va dur a terme un recital literari junt amb el poeta Alejandro Duque.

Per finalitzar, el dissabte a les 19.30 hores, el saló de corones del Palau Ducal fou l'escenari d'un concert que la germana de l'autora, Lucy Durán, farà basant-se en l'obra del seu pare. Aquesta va estar acompanyada del guitarrista Samuel Diz i el tenor Jonathan Alvarado.