El cinema ‘noir’ i l’assetjament escolar, en els cicles gratuïts de l’Aula de Cinema de la Universitat

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 31 de maig de 2018
 
Pel·lícula 'En un mundo mejor'.
Pel·lícula 'En un mundo mejor'.

L’Aula de Cinema de la Universitat de València reprén la seua activitat habitual amb nous cicles per al mes de juny. Els dimarts al Col·legi Major Rector Peset es dedicaran als orígens del cinema ‘noir’ i la influència que va tindre en l’expressionisme alemany i el realisme poètic francés. Al Palau de Cerveró, cada dijous, les projeccions es basaran en l’assetjament escolar. Les pel·lícules s’exhibiran en versió original subtitulada, estaran precedides d’una breu presentació i es comentaran en un col·loqui posterior. Les sessions són gratuïtes fins a completar l’aforament.

Al Col·legi Major Rector Peset s’estudiaran els orígens del cinema noir i la influència que va rebre en aspectes com ara les seues ombres de l’estètica dels moviments cinematogràfics de l’expressionisme alemany i del realisme poètic francés. Al Palau de Cerveró, cada dijous, les projeccions tindran com a referència l’assetjament escolar i el terror amb què alguns alumnes van cada dia al col·legi.

Cicle Turment a les aules

La programació del cicle començarà aquest dijous 31 de maig al Palau de Cerveró amb Y sin embargo hemos nacido (Yasujiro Ozu, 1932), una pel·lícula que demostra que el bullying ha sigut un problema des que existeix l’escola. La següent sessió, dijous 7 de juny, serà Bienvenidos a la casa de muñecas (Todd Solondz, 1995), una pel·lícula nord-americana basada en la història de Dawn, una xiqueta d’onze anys que se sent incompresa tant a l’institut com en la seua casa. Dijous 14 de juny es projectarà The Tribe (Roxy Shih, 2014), un film en llenguatge de signes que explica com un adolescent sordmut ingressa en un internat especial i es veu obligat a entrar en una organització salvatge per a sobreviure; el protagonista acabarà desafiant les regles no escrites en la jerarquia de la banda. L’última projecció del cicle, En un mundo mejor (Susanne Bier, 2010), serà dijous 21 de juny, amb una pel·lícula que mostra la relació entre pares i fills, la incomunicació entre les parts i la pervivència de residus autoritaris, l’assetjament escolar i la miopia de les autoritats.

Cicle Les boires del cinema noir

El cicle s’iniciarà dimarts 5 de juny al Col·legi Major Rector Peset, amb la projecció de La Golfa (La Chienne, Jean Renoir, 1931), un drama psicològic que narra la desgraciada vida del caixer d’una empresa que viu un amor no correspost. La següent sessió serà dimarts 12 de juny amb la pel·lícula Pepé, Le Mokó (Julien Duvivier, 1937), un drama criminal de l’època daurada del cinema poètic francés, un film pioner del cinema negre. Dimarts 19 de juny es projectarà Amanece (Marcel Carné, 1939), basada en la reflexió del protagonista, que recorda com els conflictius fets dels últims dies l’han conduït fins a la difícil situació en la qual es troba, perseguit per la policia. El cicle finalitzarà dimarts 26 de juny amb El Cuervo (H.G. Clouzot, 1943), un film ambientat a França on la pau del poble comença a pertorbar-se per unes cartes anònimes signades com El Corb.

Arxivat en: Cultura , Cinema , Aula de Cinema