Un congrés, en el marc de la capitalitat verda europea de València, analitza el paper dels aiguamolls en la mitigació del canvi climàtic

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 13 de febrer de 2024
 
Prat de Cabanes - Torreblanca, un dels principals aiguamolls valencians.
Prat de Cabanes - Torreblanca, un dels principals aiguamolls valencians.

El complex La Petxina de València acull entre dimecres 14 i divendres 16 un congrés on es presentaran les conclusions del projecte LIFE Wetlands4Climate, dut a terme sota la direcció científica de la Universitat de València (UV) i amb el suport de la Unió Europea, que ha revelat troballes significatives sobre el paper dels aiguamolls en la mitigació del canvi climàtic. El congrés, coorganitzat per la UV juntament amb la Fundació Global Nature, la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de València, s’emmarca en el Programa de Capitalitat Verda Europea 2024 de València.

En els tres dies de la trobada sobre “Conservació i gestió d’aiguamolls davant del canvi climàtic”, que es podrà seguir en streaming i que arranca aquest dimecres a les 9 amb la presència, entre d’altres, de la Vicerectora de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable de la UV, Pilar Serra, representants d’organitzacions internacionals i de la societat civil, i personal científic, polític i professional compromès amb la conservació d’aquests ecosistemes tractarà assumptes com les amenaces i reptes a què s’enfronten els aiguamolls, governança i ocupabilitat verda.

Antonio Camacho, catedràtic d’Ecologia a la Universitat de València i coordinador de la part científica del projecte explica que “es poden dissenyar accions de maneig, gestió i restauració dels ecosistemes aquàtics, basades en coneixements científics com els generats en aquest projecte que, alhora que afavoreixen la recuperació de la salut ecològica del sistema, també estiguen encaminades a maximitzar el segrest de carboni, i que puguen reduir l’alliberament a l’atmosfera de gasos d’efecte hivernacle”.

A més d’aquest potencial paper mitigador que els aiguamolls poden exercir en la lluita contra el canvi climàtic, en les ponències i taules redones previstes s’analitzaran l’estat de conservació de l’Albufera de València segons diversos indicadors i la gestió i restauració d’aiguamolls mediterranis; i les amenaces i pressions sobre els aiguamolls. També es tractaran qüestions sobre educació ambiental, la importància de la comunicació audiovisual per al coneixement dels aiguamolls, i aspectes més tècnics com la normativa legal que els protegeix o la necessitat d’implementar mesures de protecció i una gestió correcta.

 

Context

Per a la reducció de les concentracions de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera, els ecosistemes més coneguts són els boscos, però hi ha altres espais naturals capaços de fixar grans quantitats de carboni, i amb això mitigar el canvi climàtic, com els aiguamolls. Tot i la seua importància, la Convenció de Ramsar alerta que durant l’últim segle van desaparèixer més del 60% dels aiguamolls del planeta. El cas més recent d’alarma ha estat la repetida dessecació de l’última llacuna permanent a Doñana, la Llacuna de Santa Olalla, situació molt infreqüent i especialment rellevant per la seua simbologia al territori i per ser la reserva natural més gran d’Europa. L’actual situació de sequera ha agreujat la seua situació i la d’altres aiguamolls, especialment els mediterranis.

Segons Vanessa Sánchez, representant de la Fundació Global Nature i coordinadora del projecte, “els aiguamolls mediterranis, quan es gestionen adequadament, poden actuar com a importants embornals de carboni, i contribuir així a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle”.