El Consell de Govern aprova la signatura de tres convenis de la Universitat de València amb universitats palestines

  • Gabinet de la Rectora
  • 28 de maig de 2024
 
Imatge del Rectorat de la Universitat de València.
Imatge del Rectorat de la Universitat de València.

Al llarg dels darrers mesos la Universitat de València ha contactat amb un total de 13 universitats que desenvolupen la seua activitat a Palestina per expressar-los la seua solidaritat davant la intervenció militar d’Israel a Gaza i oferir la col·laboració acadèmica amb la Universitat de València a través de convenis de col·laboració. Hui, dimarts 28 de maig, el Consell de Govern ha aprovat la signatura dels primers tres convenis acordats amb universitats palestines.

Les universitats An-Najah National University, Palestinian Ahliya Universiy i Hebron University seran les tres primeres universitats amb les quals la Universitat de València signarà acords de col·laboració després de la intervenció militar d’Israel a Gaza.

El Consell de Govern, que s'ha reunit hui, dimarts dia 28 de maig en sessió ordinària, ha donat el vist i plau per a la signatura d’aquests convenis que ja han realitzat tots els passos de tramitació previs, incloent l’informe favorable dels serveis jurídics de la Universitat.

La UV va comptar, entre l’any 1995 i 2020 amb conveni de col·laboració amb l’An-Najah National University, que serà renovat, i, entre els anys 2013 i 2020, amb la Universitat de Palestina. Tots dos convenis finalitzaren el seu període de vigència i no es renovaren per falta d’activitat en aquells moments.

Després de l’inici de la intervenció militar israelià a Gaza, reiteradament condemnada pel Consell de govern des del mes d’octubre de 2023 i de l’acord assolit al Claustre de la UV el passat 22 de febrer, el vicerectorat d’Internacionalització i Multilingüisme de la Universitat de València, seguint indicacions de la rectora Mavi Mestre, va iniciar els contactes amb un total de 13 universitats palestines.

En aquestes comunicacions, la Universitat els va expressar la seua solidaritat amb la difícil situació que estaven travessant, atès que en nombrosos casos les instal·lacions i edificis universitaris han estat fortament afectats per les accions militars israelianes, impedint el correcte funcionament de les activitats universitàries.

En concret, la Universitat de València ha contactat amb les següents universitats: An-Najah National University, Hebron University, Palestine Ahliya University, Al-Aqsa University, Israa University-Gaza, Universitat de Palestina, Al-Quds, Betlem, Birzeit, Politècnica de Palestina, Àrab-Americana, Ibrahimieh i Al-Azhar-Gaza.

La difícil situació que travessa la població de Gaza com a conseqüència de les accions bèl·liques d’Israel està dificultant el contacte amb aquestes universitats. En qualsevol cas, la Universitat de València continua treballant en el desplegament de convenis de col·laboració que contribuisquen a ajudar a la comunitat universitària palestina.

Els convenis marc de col·laboració aprovats hauran de desenvolupar-se, posteriorment, en convenis específics que establisquen els programes de col·laboració i cooperació entre les universitats.