La COVID-19 tindrà un impacte molt gran en la bretxa de gènere

  • Vicerectorat d'Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives
  • 30 de juny de 2020
 

La professora titular de la Facultat d'Economia, Isabel Pla, explica com la crisi de la COVID-19 ha posat en evidència les contradiccions del sistema capitalista mostrant les desigualtats de gènere que es venen denunciant en l'economia feminista.

Isabel Pla és professora de la Facultat d'Economia, directora de la Unitat de Recerca Economia Feminista i integrant de l’Institut Universitari d Estudis de les Dones. La seua recerca es centra en la transició justa cap a una economia feminista, com explica al seu vídeo de la Unitat d'Igualtat.

“Si ens centrem en la divisió generitzada del treball, l'impacte de la COVID-19 sobre la mateixa ha estat molt important”, exposa. “D'una banda, si ens referim als treballs remunerats, ens trobem que les dones estan en primera fila i en treballs de risc ja que són persones que cuiden de persones majors, de persones dependents o que estan atenent el públic en supermercats”. Uns treballs, segons la professora Pla amb condicions precàries, mal pagats i amb exposició al risc.

Pel que fa als treballs considerats no essencials fonamentalment en el sector serveis i molt feminitzats, el grau de vulnerabilitat econòmica s'ha vist augmentat, explica Isabel Pla.

Finalment, la directora de la Unitat de Recerca Economia Feminista, Isabel Pla, es refereix als treballs de cures no remunerades en les quals l'impacte de la Covid19 sobre la càrrega de treball ha estat també molt important. “Tots els estudis ens diuen que les dones ens estem enfrontant a majors càrregues de treball no sols perquè estan les criatures a casa sinó també les persones majors o dependents que s'han quedat sense poder anar als centres de dia. Aquestes tasques de cura ha posat a les dones en primera fila considerant-nos cuidadores primordials, cuidadores primàries”, apunta Pla.

Aquesta divisió generitzada del treball indica, segons la professora, com la situació de les dones és més precària i com la COVID-19 tindrà un impacte molt gran en la bretxa de gènere a nivell de càrrega de treball.

Pel que fa a la situació en les universitats, bona part de les dones denuncien important estrès i pèrdua de productivitat i “ja es veu l’impacte que està tenint en les dones acadèmiques que estem començant a enviar menys articles i publicacions a les revistes”.

Des de la Unitat de Recerca Economia Feminista, fan una crida perquè els plans de reconstrucció d’eixida de la crisi múltiple que està suposant la Covid-19, tinguen en compte els principis d’economia feminista. Precisament perquè són estos els que permeten posar la vida en el centre dels anàlisis econòmics i no els mercats.