El curs acadèmic de les universitats valencianes s’obri a la Universitat de València

  • Unitat Web i Màrqueting
  • Taller d'Audiovisuals
  • 4 de setembre de 2023
 

La Universitat de València ha acollit aquest divendres 8 de setembre el Solemne Acte d’Obertura del Curs Acadèmic 2023-2024 que, a més, ha estat l’Obertura de Curs de les Universitats Valencianes. Aquest acte, celebrat al Paranimf de la UV, ha donat el tret d’eixida a l’inici de les classes del proper dilluns 11 de setembre.

La Universitat de València ha celebrat, al migdia d’aquest divendres 8 de setembre, al seu Paranimf ubicat a l’edifici històric de La Nau, el Solemne Acte d’Obertura del Curs Acadèmic 2023-2024. Una cerimònia que es celebra des de 1499, any de la fundació de la Universitat i que aquest any, ha estat, a més, l’acte d’Obertura Oficial de Curs de totes les universitats valencianes, tant públiques com privades.

Cada any correspon a una universitat pública acollir, en el marc de la seua obertura de curs, la declaració oficial de l’obertura del curs acadèmic al conjunt del Sistema Universitari Valencià per part del president de la Generalitat Valenciana.

Una ampla representació de la societat valenciana

Així, la rectora de la Universitat de València i el president de la Generalitat, acompanyats del president del Consell Social i de la secretària general de la UV, han presidit aquest solmente acte ha pogut seguir-se en directe a través del web de la UV.

Prèviament, i des de les 11 del matí, la UV ha emès un programa televisiu previ que ens aproxima més al cerimonial i que ha contribuït a explicar la singularitat d’aquest acte.

Aquest programa, únic en les universitats espanyoles, ha estat produït per UVcomunicació i realitzat pel Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València.

L’acte, que ha començat a les 12 del migdia, ha seguit el tradicional cerimonial universitari, en el qual el professorat universitari que té el grau de doctorat conforma una processó acadèmica, ordenada segons l’antiguitat dels centres de la UV, i d’acord amb els càrrecs acadèmics de departaments, instituts, escoles i facultats, i que ha estat tancada pels representats del Consell de Govern, del Consell de la Generalitat Valenciana i totes i tots els rectors de les universitats valencianes.

El Paranimf estava ple, de gom a gom, d’una ampla representació de la societat valenciana, així com dels poders executiu autonòmic, municipal i de la Diputació de València; del poder judicial, amb la presència de les màximes autoritats de la judicatura valenciana; del poder legislatiu, amb diputats i diputades nacionals i autonòmiques; representacions dels col·legis professionals, reials acadèmies valencianes, institucions de la Generalitat Valenciana, com el Comitè Econòmic i Social, el Consell Jurídic Consultiu i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, representants de centres adscrits a la Universitat de València, organitzacions empresarials i una ampla representació de les organitzacions sindicals i dels moviments socials.

Un cerimonial tradicional que obri el nou curs

L’Orfeó universitari ha sigut l’encarregat d’interpretar el càntic “Veni Creator” per donar inici de la cerimònia, després de que la mestra de cerimònies haja colpejat tres cops en terra amb la seua vara, donant inicia a la declaració d’obertura de sessió per part de la rectora.

Aquest cerimonial tradicional, junt al revestiment acadèmic dels doctors i doctores confereix la solemnitat tradicional a l’obertura de curs.

En el cor de la cerimònia, la secretària general, M. Elena Olmos, ha llegit el resum de la memòria del curs acadèmic del passat curs 2022-2023.

La Dra. Olmos ha assenyalat que durant el curs anterior, la Universitat de València, ha comptat amb un total de 54.893 estudiants de grau, postgrau i títols propis, així com 5.921 personal docent i investigador i 2.144 personal d’administració i serveis.

També ha destacat que la UV és la primera universitat valenciana en oferta d’estudis. També és la primera universitat valenciana en resultats en les competicions esportives universitàries i en participació en aquestes. A més a més, posseeix una menor taxa d’abandonament i el major percentatge de finalització d’estudis en el temps previst de tot l’estat espanyol, la primera d’Europa en recepció d’estudiants de programes d’intercanvi.

Per altra banda, al llarg del curs anterior, la Universitat ha iniciat els processos selectius per a la renovació, estabilització i promoció de les plantilles del Personal d’Administració i Serveis i del Personal Docent i Investigador.

A més a més, la universitat continua adaptant-se a les necessitats i demandes de la societat, amb la creació de noves titulacions, apostant per les dobles titulacions i la formació permanent; amb el pla d’acolliment a l’empresa per a la inclusió de les persones amb discapacitat; amb la inversió de 100 milions d’euros en investigació, la creació dels gabinets de salut mental, etc.

Una lliçó magistral amb l’Illa del Tresor com a fil conductor

A continuació, i d’acord amb l’estructura de l’acte, s’ha pronunciat la lliçó magistral, que per torn rotatiu correspon a un centre de la Universitat.

Aquest curs ha sigut Josep Ballester Roca, catedràtic de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de València, l’encarregat de pronunciar la lliçó magistral que ha dut per nom “Com Long John Silver no va aprendre a llegir. La lectura no és útil ni innocent.”

La lectio ha versat sobre l’educació lectora i els problemes de la comprensió lectora que hi trobem en les darreres dècades en els nostres joves i en la nostra societat. Un text que tracta el poder de la lectura i la seua importància en la construcció i desenvolupament de la pròpia persona, dels índex de lectura i comprensió lectora a la nostra societat i de la seua importància.

El Dr. Ballester Roca ha estat apadriant en aquest acte, per les professores Carmen Manuel Cuenca i Noelia Ibarra Rius

Pot llegir en el següent enllaç la lliçó magistral

Un curs marcat pels reptes legislatiu i financer i pel 525 aniversari de la UV

Enguany se celebren 140 anys de la publicació de l’Illa del Tresor, obra que ha servit com a fil conductor de la lliçó magistral, i la rectora ha fet referència a aquesta efemèride emprant en el seu discurs les paraules pronunciades al Paraninf en l’obertura del curs acadèmic 1883-84.

En el seu discurs la rectora ha agraït el treball de tot el personal de la Universitat de València, posant en valor els excel·lents resultats assolits el passat curs acadèmic i encoratjant la comunitat universitària a continuar per la sendera de l’excel·lència.

Excel·lència acadèmica, també, ha remarcat la rectora, posant en valor els destacats índex de rendiment acadèmic de l’estudiantat de la UV, així com els resultats esportius que ens configuren com la primera de les universitats públiques d’Espanya en resultats en competicions esportives.

La rectora també ha destacat la internacionalització de la nostra Universitat, primera d’Europa en recepció d’estudiants internacionals, convertint València en la capital Erasmus d’Europa.

També ha fet esment a la sòlida posició de la Universitat de València en els rànquings, que ens situa entre les posicions tercera i quarta d’Espanya, entre les 80 primeres d’Europai en la forqueta de les 301 a 400 millors del món.

La rectora ha remarcat, també, la necessitat de donar resposta als reptes de desplegament legislatiu derivat de l’aprovació de la Llei Orgànica del Sistema Universitari, LOSU, que es troba paralitzat per la situació d’interinitat del govern d’Espanya.

Així mateix, i recordant l’incompliment de promesa d’aprovació d’un nou model de finançament de les universitats públiques valencianes feta fa huit anys per l’anterior president de la Generalitat, la rectora ha traslladat al nou president de la Generalitat Valenciana aquesta necessitat, remarcant la singularitat d’una universitat com la nostra, caracteritzada no sols pels seus magnífics resultats i la posició capdavantera del sistema valencià i espanyol, sinó també per l’important patrimoni arquitectònic, històric i artístic que atresora al llarg de la seua història.

En eixe sentit la rectora ha recordar que aquest curs acadèmic la Universitat de València celebrarà el seu 525 aniversari.

Pot llegir en el següent enllaç el discurs de la rectora

El president de la Generalitat ha declarat obert el curs al conjunt de les universitats valencianes

D’acord amb la normativa vigent, el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha declarat obert el curs acadèmic 2023-2024 al conjunt de les universitats valencianes en nom del rei, després de la seua intervenció.

En aquesta, ha assenyalat que els poders públics han d'assegurar “que el finançament universitari té el nivell requerit perquè aquests centres formatius aconseguisquen els seus objectius”.

En aquest sentit, el cap del Consell ha anunciat que blindarà “” per als anys successius l'actual nivell de finançament ordinari, “consolidant la ja aprovada en 2023 i actualitzant-la en la mateixa proporció en les retribucions dels empleats públics”.

La cerimònia ha finalitzat amb la interpretació de l’himne acadèmic “Gaudeamus Igitur” per part de l’Orfeó Universitari”.