Demostren la similitud entre les comunitats microbianes que habiten plaques solars de l’Antàrtida i de l’Àrtic

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 23 de gener de 2018
 

Un grup de recerca de Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio) de la Universitat de València/CSIC ha realitzat una anàlisi comparativa de dos ecosistemes microbians a la superfície de plaques solars, tant al pol Nord com al Sud, i conclou que els dos ecosistemes, a pesar de la gran distància geogràfica que els separa, presenten comunitats microbianes molt semblants i en les quals s’ha produït l’adaptació d’aquests microorganismes als fenòmens d’irradiació i dessecació. És la primera vegada que es fa un estudi d’aquestes característiques a dos localitzacions tan allunyades geogràficament entre si.

                  Microorganismes d’una placa solar de Tromsø (Noruega) cultivats al laboratori.
 

En el treball, publicat a la revista Environmental Microbiology Reports, s’hi utilitzen d’una banda tècniques de seqüenciació del genoma, per entendre la composició dels microorganismes, i de l’altra s’hi descriuen quins microorganismes són cultivables en laboratori, per a posteriors anàlisis i aplicacions.

“La semblança observada entre aquestes comunitats microbianes reforça un famós mantra d’ecologia microbiana de Baas Becking, un conegut microbiòleg de principi del segle XX, el qual deia que tot és a tot arreu, però que l’entorn selecciona”, explica Kristie Tanner, investigadora de l’I2SysBio i primera signant de l’article.

En l’estudi també han participat, per part de l’I2SysBio, José Manuel Martí, Esther Molina, Juli Peretó i Manuel Porcar, així com Josabel Belliure, del Departament Interuniversitari d’Ecologia de la Universitat de Alcalá, i Mar Fernández, del Norwegian Polar Institute de Tromsø.

En l’article «Polar solar panels: Arctic and Antarctic microbiomes display similar taxonomic profiles», el grup de recerca ha analitzat un total de 14 panells entre gener i maig de 2017, 3 a l’illa  Decepció, 6 a l’illa de Livingston (totes dues al pol Sud) i 5 plaques de Tromsø (al pol Nord).

Tromsø és el casc urbà més gran de la costa nord de Noruega i es localitza a 350 km al nord del cercle polar Àrtic. Presenta un clima subàrtic, amb temperatures mitjanes que oscil·len entre els 0,9 i els -23,6 ºC a l’hivern i entre els 5,3 i els 12,4 ºC a l’estiu. Les illes Shetland del Sud són un arxipèlag d’illes situades al nord de la península Antàrtica. La temperatura mitjana mensual es mou entre els 23,1 i els 21 ºC de març a octubre, quan la mar al voltant de les illes és tancada per gel, i lleugerament més tèbia de novembre a febrer, amb temperatures que varien entre els 21,7 i els 0,5 ºC.

 

Grup de recerca

El grup de recerca, liderat per Manuel Porcar, del I2SysBio, centra els seus estudis principalment en ecosistemes que es caracteritzen per tenir condicions extremes (dessecació, temperatures extremes, elevada salinitat o presència de compostos contaminants, entre altres). L’objectiu d’aquests estudis és doble. D’una banda caracteritzar, a través de tècniques de seqüenciació, les comunitats que habiten aquests ecosistemes extrems. D’altra banda, buscar microorganismes que puguen ser d’utilitat en determinats processos industrials o aplicacions biomèdiques per les seues capacitats de resistir les condicions extremes a què estan sotmesos. Són exemple d’aquest segon objectiu els microorganismes productors de carotenoides que protegeixen de la radiació solar i que viuen en ambients amb elevada irradiació o microorganismes degradadors de cafeïna que viuen en ambients rics en aquest compost).

Aquesta investigació ha estat patrocinada pel Ministerio de Economía y Competitividad (projecte Helios BIO2015-66960-C3-1-R cofinançat amb fons FEDER).

 

Article:

Tanner, K., Martí, J. M., Belliure, J., Fernández-Méndez, M., Molina-Menor, E., Peretó, J. and Porcar, M. (2017), «Polar solar panels: Arctic and Antarctic microbiomes display similar taxonomic profiles». Environmental Microbiology Reports. Doi: 10.1111/1758-2229.12608

 

Peu de fotografies:

(Galeria). Una de les plaques solars de la que l’equip va agafar mostres a l’Antàrtida

(Portada i galeria). D’esquerra a dreta: Manuel Porcar, Kristie Tanner, Esther Molina i Juli Peretó

Imatges: