Els dies de pluja a la conca del riu Segura es reduïren un 14% entre el 1987 i el 2021 respecte als 34 anys anteriors

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 9 de febrer de 2024
 
Curs baix del riu Segura en la comarca de la Baix Segura.
Curs baix del riu Segura en la comarca de la Baix Segura.

Una investigació de la Universitat de València (UV) conclou que les capçaleres de les conques dels rius Segura, Guadiana, Guadalquivir i Xúquer reben cada vegada menys aigua procedent de la precipitació i, per tant, la seua recàrrega és menor. L’estudi revela que els dies de pluja s’han reduït en el període 1987-2021 un 14% respecte del període 1952-1986. A més, el volum de precipitació (mil·límetres per any) s’ha reduït globalment un 9% en el segon període respecte al primer.

“Una disminució de les precipitacions dèbils o moderades, com destaca en aquest estudi, té profundes implicacions ecològiques per al sistema hidrològic i, en conseqüència, per al benestar de les comunitats. De la mateixa manera, un augment de les pluges torrencials té implicacions tant per als sistemes naturals com per als socials”, destaca Maria José Estrela, primera signant de l’article i professora del Departament de Geografia de la Universitat de València.

La investigació –sobre els rius Segura, Guadiana, Guadalquivir i Xúquer– també constata que les àrees en què el riu es recarrega (trams alt i mig) s’ha donat una concentració més gran de les precipitacions en aquests 70 anys, és a dir, hi ha menys dies de pluja amb més intensitat de la precipitació. En conjunt, a les conques estudiades, a l’estiu els dies de pluja van baixar un 28% de mitjana, i a l’hivern, un 19%.

A més, els períodes secs van augmentar, fet que constitueix un inconvenient per a l’efectivitat de la recàrrega, ja que els millors dies per això són aquells amb una pluja moderada o baixa (menor de 40 mm de pluja per dia), els quals estan disminuint respecte als dies de pluja d’alta intensitat (més que 40 mm/d).

L’estudi, que també firmen David Corell i Juan Javier Miró (Departament de Geografia) i Raquel Niclós (Departament de Física de la Terra i Termodinàmica), constata que aquests canvis no van ser uniformes al llarg de l’any, i que a l’estiu i l’hivern la disminució de dies de pluja i volum de precipitació van ser més acusats. Així, el volum de precipitació va baixar un 20% a l’estiu i un 19% a l’hivern. A més, a la primavera, també es van reduir les precipitacions un 10% i només a la tardor, l’època de més torrencialitat, el volum va augmentar un 10%.

Segons la investigació, és crucial un control dels recursos en el curs dels rius Guadiana i Guadalquivir, ja que constitueixen una important destinació turística que incrementa la població notablement a l’estiu i l’hivern, amb cada vegada menys aigua. L’estudi afirma que en aquestes conques s’ha arribat a reduir entre un 30 i un 40% el volum de precipitacions.

 

Metodologia

La investigació s’ha basat en l’anàlisi de 348 estacions pluviomètriques situades a les conques dels rius Segura, Guadiana, Xúquer i Guadalquivir, i pertanyents a l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). Les variables avaluades han estat el volum de la precipitació, el nombre de dies de pluja, la precipitació diària classificada per intensitat i l’índex de precipitació, evapotranspiració estandarditzada (SPEI), el qual indica els nivells de sequera.

Aquest estudi ha comptat amb el suport del programa PROMETEO (Generalitat Valenciana) i el Ministeri de Ciència i Innovació.

 

Article: Estrela, M. J.; Corell, D.; Miró, J. J.; Niclós, R. Analysis of Precipitation and Drought in the Main Southeastern Iberian River Headwaters (1952–2021). Atmosphere 2024, 15, 166. https://doi.org/10.3390/atmos15020166

 

Peu de foto annex:

1. Curso mitjà del riu Segura.

Imatges: