Domingo Carlos Salazar, premi de les societats de Microbiologia europees al millor article científic el 2022

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 3 de març de 2023
 
Domingo Carlos Salazar

Domingo Carlos Salazar, arqueòleg biomolecular i investigador del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat de València, ha estat un dels guardonats en el premi a millor article científic de 2022 per part de la FEMS (Federació Europea de Societats de Microbiologia). El treball, en què Salazar és segon signant, analitza els microbiomes presents a les cavitats bucals de poblacions humanes passades per obtindre informació sobre salut, malalties i alimentació.

Per dur a terme aquest estudi, Salazar, juntament amb huit investigadors i investigadores més de l’Institut Max Planck o de les universitats de Múrcia, Leiden o Harvard, ha analitzat els microorganismes mineralitzats en el càlcul dental de diversos individus del jaciment arqueològic de Camino del Molino (Múrcia). En alguns casos també s’ha pogut estudiar patògens, en estar encapsulats en la placa dental.

D’acord amb l’arqueòleg biomolecular, la idea de fer aquest estudi va nàixer fa quasi una dècada, quan els estudis de càlculs dentals estaven començant. Per això, juntament amb Christina Warinner (professora associada del Departament d’Antropologia de la Universitat de Harvard), va iniciar una sèrie de projectes per desenvolupar el potencial analític i aplicatiu d’aquesta incipient forma de recerca.

“Un d’ells va ser el mapatge de la composició de càlculs dentals al llarg de l’arcada dental dels mateixos individus per esbrinar si hi havia diferències significatives”, explica Domingo Carlos Salazar. Tal com s’indica en l’article premiat, “Understanding the microbial biogeography of ancient human dentitions to guide study design and interpretation”, algunes peces dentals desapareixen com a conseqüència del pas del temps, per la qual cosa “esbrinar-ho era una fita necessària per optimitzar els mostrejos i saber si les interpretacions dependrien de la zona de la boca d’on s’extragueren els càlculs per a la seua anàlisi”, afegeix Salazar.

No obstant això, la trajectòria investigadora i professional de l’arqueòleg ha estat guardonada en altres moments. En concret, el Premi Fundació Cañada Blanch al rendiment acadèmic de l’any 2007, el BBVA Foundation Award to Young and Innovative Researchers de l’any 2014 i el Premi Extraordinari de Doctorat. “Els premis a publicacions científiques són importants perquè són una manera de reconèixer la tasca investigadora dels diferents camps del saber duta a terme, cosa que la societat no sol apreciar habitualment”, manifesta Domingo Carlos Salazar.

Actualment, Salazar és Investigador Principal de diversos projectes. Entre ells hi ha investigacions sobre el consum de productes lactis, del Ministeri de Ciència i Innovació a l’est de la Península Ibèrica i una altra de la Generalitat Valenciana sobre la prehistòria ibèrica mediterrània. A més, forma part d’altres projectes tant nacionals com internacionals. El passat ha treballat en organitzacions com l’Institut Max-Planck d’Antropologia Evolutiva, la Universitat de Ciutat del Cap i la Universitat del País Basc.

 

Article: Zandra Fagernäs, Domingo C Salazar-García, María Haber Uriarte, Azucena Avilés Fernández, Amanda G Henry, Joaquín Lomba Maurandi, Andrew T Ozga, Irina M Velsko, Christina Warinner, «Understanding the microbial biogeography of ancient human dentitions to guide study design and interpretation», FEMS Microbes, Volume 3, 2022, xtac006, https://doi.org/10.1093/femsmc/xtac006

 

Més informació sobre el premi ací.