Dues alumnes de la Universitat de València, premiades per CaixaBank i Microsoft pel seu rendiment en graus STEM

  • Gabinet de Premsa
  • 6 de novembre de 2023
 
Anna Isabel Aracil, Alma Tobía.
Anna Isabel Aracil, Alma Tobía.

CaixaBank i Microsoft han guardonat les 16 millors estudiants de graus universitaris científics i tècnics d’Espanya amb els Premis WONNOW. Entre elles, Anna Isabel Aracil, màster d’Enginyeria Ambiental a la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València, i Alma Tobía Castelló, graduada en Física a la Universitat de València, que ara estudia un màster de Física de matèria condensada i dels sistemes biològics en la Universitat Autònoma de Madrid.

Aquests guardons, que enguany han arribat a la seua sisena edició, reconeixen l’excel·lència femenina en graus universitaris STEM –Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques–, amb l’objectiu de fomentar la diversitat i contribuir a reduir la bretxa de gènere en aquests sectors històricament molt masculinitzats.

En l’edició de 2023, s’ha batut el rècord de participació amb un total de 1.006 candidatures de 77 universitats espanyoles, una dada que quasi quadruplica la xifra de 2018, quan es van postular 272 participants. Des de la primera edició dels Premis WONNOW, han participat 3.764 estudiantes, la qual cosa els converteixen en uns premis consolidats i de referència en l’àmbit acadèmic. Actualment, 18 de les joves que han resultat guanyadores en les anteriors edicions dels Premis WONNOW continuen treballant en el Grup CaixaBank i dues d’elles en Microsoft.

Millors expedients acadèmics

L’alumna amb millor expedient acadèmic, trajectòria personal, professional i social ha sigut Inés Álvarez de Toledo (Madrid), doble grau en Business Analytics i Enginyeria Informàtica en la Universitat Francesc de Vitòria, a Madrid, que ha obtingut una dotació econòmica de 10.000 euros i l’accés a un programa de mentoria de Microsoft. A més del seu expedient acadèmic, el jurat ha valorat el seu currículum i els seus mèrits personals.

A més d’Anna Isabel Aracil i d’Alma Tobía, la resta de les alumnes guardonades que han obtingut una beca remunerada per a treballar durant sis mesos en CaixaBank i l’accés a un programa de mentoria de Microsoft són Raquel Sans Barragán (Barcelona), que està cursant un grau simultani d’Enginyeria Matemàtica en Ciència de Dades i Enginyeria Informàtica a la Universitat Pompeu Fabra; Miriam Sollars Castellanos (Madrid), graduada en Matemàtica Aplicada i Computació en la Universitat Carles III de Madrid; Cristina Guerrero Cano (Mallorca), que està estudiant un doble grau d’Enginyeria Informàtica i Enginyeria Matemàtica Aplicada a l’Anàlisi de Dades en la Universitat Europea; Clàudia Platel Fanés (Barcelona), doble grau en Física i Matemàtiques a la Universitat Autònoma de Barcelona; Elena Cobo Hidalgo (Lleó), que està estudiant un grau en Enginyeria Electrònica de Comunicacions en la Universitat Complutense de Madrid; Paula Heras Nieto (València), graduada en Matemàtica Computacional en la Universitat Jaume I de Castelló i que ara cursa un grau en Enginyeria Informàtica en el mateix centre universitari; Gracia Gimeno Almiñana (València), graduada en Ciència de Dades a la Universitat Politècnica de València; Débora Cerdà Bernard (València), graduada en Biotecnologia en la Universitat Miguel Hernández, màster universitari en Tecnologia i Qualitat Agroalimentària en el mateix centre, màster universitari en Professorat d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament d’Idiomes en la Universitat d’Alacant, i que cursa un programa de doctorat en Recursos i Tecnologies Agràries, Ambientals i Alimentàries en la Universitat Miguel Hernández; Ana Ruiz Galustian (Madrid), que està cursant un doble grau de Matemàtiques i Educació Primària en la Universitat Rey Juan Carlos; Mar Guarque Biarnes (Tarragona), que estudia un grau en Enginyeria en Tecnologies Industrials a la Universitat Ramon Llull; Laura Sempere Agulló (València), graduada en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica a la Universitat Politècnica de València; María Jordá Muñoz (Múrcia), que està estudiant un doble grau en Economia, Matemàtiques i Estadística en la Universitat Complutense de Madrid; i Pilar Gil Fernández (Saragossa), que està cursant el doble grau en Física i Matemàtiques en la Universitat de Saragossa.

En l’acte de lliurament, van intervindre Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank; Alberto Granados, president de Microsoft a Espanya; Cristina Garmendia, consellera independent de CaixaBank, i Silvia Hernández, directora de Banca i Assegurances de Microsoft España.

Gonzalo Gortázar va destacar la gran qualitat de les candidatures d’enguany, que ha suposat un repte per al jurat: “Amb aquests premis, esperem contribuir a fomentar la igualtat d’oportunitats entre professionals del sector STEM i mostrar el nostre compromís amb el desenvolupament del talent femení, que desafortunadament compta amb una menor representació en aquest àmbit de tanta projecció. Necessitem més científiques, matemàtiques i enginyeres que asseguren un desenvolupament social sostenible i el tancament accelerat de la bretxa de gènere”. A més, el conseller delegat de CaixaBank va traslladar a les guanyadores que són “un referent per a animar a altres estudiants a trencar estereotips i fer que s'interessen per la ciència i la tecnologia des de joves”.

Per part seua, Alberto Granados, va assenyalar: “Tenim un enorme repte com a indústria i com a país. La presència de dones en carreres universitàries és d’un 60%. Tanmateix, en les d’àrees tècniques això canvia i baixa fins a un 30%, en el cas de les Enginyeries i encara més en altres com a Informàtica, on la presència de dones és tan sols d’un 13%. És necessari crear referents i continuar treballant per a aconseguir que hi haja un talent més divers per a liderar àrees tan capdavanteres com pot ser la Intel·ligència Artificial. Ara mateix hi ha mancances en sectors com la ciberseguretat també. A Espanya existeixen 22.000 llocs que no es poden cobrir per falta de talent. Ajudar a reduir eixa bretxa és l’objectiu de programes que fomenten la diversitat com són els Premis WONNOW, que juntament amb CaixaBank portem organitzant des de fa sis anys i que s’han convertit en una convocatòria consolidada i de referència en l’àmbit universitari”.