Elena Cantarino es converteix en la nova degana de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació

  • Gabinet de Premsa
  • 12 de març de 2024
 
Elena Cantarino
Elena Cantarino

Elena Cantarino Suñer és la nova degana de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació de la Universitat de València. És la primera dona de l’àrea de Filosofia que assumeix aquesta representació. Substitueix en el càrrec la pedagoga Rosa María Bo Bonet, que ha exercit durant dos mandats. Elena Cantarino ha obtingut 25 vots a favor i nou en blanc.

El nou equip deganal està integrat per Óscar Cubo Ugarte, professor del Departament de Filosofia (Secretari); Emelina López González, professora del Departament de Mètodes d'Investigació i Diagnòstic en Educació (Vicedeganat d'Ordenació Acadèmica i Estudis de Grau i Postgrau); Juan García Rubio, professor en el Departament de Didàctica i Organització Escolar (Vicedeganat de Qualitat, Innovació i Tecnologies); Carmen Carmona Rodríguez, professora en el Departament de Mètodes d'Investigació i Diagnòstic en Educació (Vicedeganat d'Investigació, Mobilitat i Pràctiques); i Esther Roca Campos, professora en el Departament d'Educació Comparada i Història de l'Educació (Vicedeganat d'Igualtat, Diversitat i Impacte Social).

Elena Cantarino és professora de Filosofia Moral i Filosofia Política en el Departament de Filosofia. Llicenciada en Filosofia i Ciències de l'Educació per la Universitat de València, es va doctorar en la mateixa en Filosofia (cum laude i premi extraordinari) i, posteriorment, va realitzar el màster de Psicopedagogia (també amb premi extraordinari). Actualment té reconeguts sis quinquennis docents i cinc sexennis d'investigació.

Va ser investigadora predoctoral i postdoctoral (PFPI), doctora contractada (Programes de Reincorporació i Programa Ramón y Cajal), investigadora en altres universitats (Université de Provence I i Université catholique de Louvain) i professora convidada en la Westfälische Wilhelms-Universität Münster. Editora de l'obra de Baltasar Gracián i Saavedra Fajardo, autora de nombrosos treballs sobre el pensament espanyol del Barroc és al costat d'Emilio Blanco, directora del ‘Seminari Internacional Gracián i els seus conceptes’ (des de 2001), fundadora i directora de la revista ‘Conceptes. Revista d'investigació graciana’ (des de 2004), i del grup GRICOBA (Grup d'Investigació en Conceptes Barrocs). Actualment és directora del projecte CONCEPMU (Conceptes filosòfics, ètic-polítics i jurídics de les dones des de 2018) i editora de l'obra col·lectiva: ‘Conceptes en Dones. Materials per a una història dels conceptes inclusiva’. També és coordinadora del grup consolidat d'innovació GEIMFUS (Grup Estable d'Innovació Metodològica en Filosofia per a Universitat i Secundària) i coordina, des de 2019, les Olimpíades de Filosofia.

Va ser presidenta de la Comissió d'Universitats de la REF (Xarxa Espanyola de Filosofia de la qual ara és vocal), és vicepresidenta de l’Associació d'Hispanisme Filosòfic (AHF) i pertany a la Junta directiva de l'Associació Espanyola d'Ètica i Filosofia Política (AEEFP) i de la Xarxa GENET d'Estudis de Gènere. Al mateix temps és membre d'altres associacions de Filosofia (SFPV, SAF) i pertany a diversos consells de redacció de revistes científiques i a comités d'avaluació nacionals i autonòmics.

Així mateix, és membre del Claustre de la Universitat de València i com a vicedegana d'Ordenació Acadèmica, Estudis i Cultura (2018-2024) ha sigut membre de diverses comissions de la Universitat de València como la Comissió Assessora d’Estudis de Grau i la Comissió d’Estatuts.