Escena Erasmus, Premi d’Honor de les Arts Escèniques Valencianes 2023

  • Servei de Cultura Universitària
  • 31 d’octubre de 2023
 
Projecte Escena Erasmus de la Universitat de València.
Projecte Escena Erasmus de la Universitat de València.

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport ha anunciat aquest divendres el Premi d’Honor de les Arts Escèniques Valencianes 2023, un guardó que reconeix la trajectòria de professionals i entitats de les arts escèniques valencianes i que enguany ha sigut per al projecte teatral europeu Escena Erasmus. A més, Christine Cloux Premi, professora del Grup de Dansa de la Universitat de València va ser distingida com a Millor Ballarina per 'Corps seul'. Els guardons es van lliurar dilluns 30 d’octubre, durant la gala que es va celebrar al Teatre Principal de Castelló.

El projecte teatral europeu Escena Erasmus és un programa ideat i dirigit per CRIT Companyia de Teatre (Anna Marí, Daniel Tormo i Josep Valero) per a la Universitat de València, que en els inicis va comptar amb el suport del catedràtic de Teatre Antoni Tordera. El projecte està promogut pels vicerectorats de Cultura i Societat i Internacionalització i Multilingüisme.

Escena Erasmus és un projecte pioner a Europa, promotor de ciutadania europea, dirigit tant a estudiants locals com internacionals Erasmus, i basat en la formació escènica i en la producció d’espectacles inèdits que oferixen una reflexió crítica constant sobre Europa i sobre la nostra manera de ser europeus. Pretén aprofitar el potencial del programa Erasmus+ per a promoure una creació intercultural de qualitat.

Escena Erasmus és un mètode cultural d’excel·lència que compta en les seues creacions amb professionals de les arts escèniques valencianes, espanyoles i europees i es transforma així en aparador de la nova creació teatral.

Escena Erasmus ha posat en marxa des de la Universitat de València diversos programes de gira amb l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), l’Agenda Valenciana Antidespoblament i la Comissió Europea a Espanya.

A més, Escena Erasmus ha creat la seua pròpia xarxa europea d’universitats i escoles d’art dramàtic, l’Erasmus Europe on Scene Network, amb seu a València (la ciutat que més Erasmus rep a Europa), que ha permés replicar el projecte en ciutats d’Itàlia, Alemanya o Polònia.

En la seua història, Escena Erasmus ha realitzat més de 15 espectacles que han estat de gira per tota la geografia espanyola i s’han vist a la seu de la Comissió Europea, al Teatre Real de Madrid i en altres ciutats d’Itàlia o Alemanya. Els seus muntatges els han vist més de 200.000 persones. Compta amb múltiples publicacions i treballs acadèmics d’investigació i hi han participat més de 300 alumnes, molts dels quals són actors, actrius, dramaturgs o productors professionals.

Un dels seus projectes més consolidats, ‘Las pequeñas Europas’ permet difondre els valors fundacionals de la Unió Europea en les zones rurals. El seu objectiu no és solament artístic, ja que també busca promoure una nova ciutadania europea a través de la cultura que afecte directament el desenvolupament rural de les regions més despoblades.

Escena Erasmus és Premi Europeu Carlemany de la Joventut del Parlament Europeu, Premi 9 d’Octubre Lluís Vives de la Generalitat, menció d’honor de la Lliga Europea d’Empreses d’Arts Escèniques PEARLE, Premi AVETID i Premi Talent Jove de la Comunitat Valenciana, entre molts altres.

La gala

El Premi d’Honor es va atorgar durant la gala d’entrega dels Premis de les Arts Escèniques Valencianes, que organitza l’Institut Valencià de Cultura dilluns 30 d’octubre, al Teatre Principal de Castelló. La gala començarà a les 22.00 hores i va ser retransmesa per À Punt a partir de les 23.00 hores.

Una cita amb els professionals valencians de les arts escèniques que tracta de reconéixer el seu treball en les 18 categories: millor direcció escènica, direcció coreogràfica, actriu, actor, ballarina, ballarí, intèrpret de circ, millor text, millor versió, traducció o adaptació, millor composició musical, millor il·luminació, millor escenografia i millor vestuari.

A aquestes categories se sumen les que reconeixen el millor espectacle en les categories de teatre, dansa, infantil, arts de carrer i circ, a les quals han concorregut enguany un total de 98 espectacles.