L’esdeveniment Ciència i canyes tracta la crisi del fentanil, la intel·ligència artificial per detectar càncer, l’alimentació escolar i els probiòtics

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 6 de maig de 2024
 
ciencia i canyes

Cinc institucions de recerca, entre les quals hi ha la Universitat de València, han organitzat per a aquest dimarts 7 de maig, a les 19.30 hores, a la Fábrica de Hielo de València, una nova sessió de Ciència i canyes, una activitat de divulgació científica en què participen especialistes en diverses àrees que acosten el coneixement de manera lúdica a través de xarrades breus. L’acte es traduirà simultàniament a llengua de signes per dos intèrprets de FESORD i l’entrada serà lliure fins a completar l’aforament del local.

L’acte està organitzat, a més, per la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), la Universitat Politècnica de València (UPV), la delegació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana i l’Institut de Recerca Sanitària INCLIVA. Té la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia - Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

Héctor Muelas, tècnic de recerca de Fisabio (entitat dependent de la Conselleria de Sanitat), explicarà el projecte europeu SchoolFood4Change. Aquesta iniciativa, que té la participació de la Direcció General de Salut Pública i Fisabio, té com a objectiu redefinir la manera de pensar l’alimentació als entorns educatius i transformar els menjadors escolars d’Europa en epicentres de sostenibilitat i alimentació saludable.

Lucia Hipólito, investigadora de l’Institut Universitari de Biotecnologia i Biomedicina de la Universitat de València, desxifrarà els misteris del fentanil i explicarà els riscos i solucions sobre el seu ús no apropiat, que pot portar a conductes addictives. La investigadora també abordarà la crisi de sobredosi d’aquesta substància als EUA i com el coneixement del tema pot ajudar a prevenir aquests problemes de salut tan importants per a la societat.

Així mateix, per part de la delegació valenciana del CSIC participarà María Tamayo, investigadora postdoctoral del grup de Microbiota, Nutrició i Salut de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA-CSIC). La investigadora se centrarà en l’estudi dels bacteris que habiten l’intestí (microbiota intestinal) i la seua relació amb la dieta, la salut i el desenvolupament de malalties. També explicarà què són els probiòtics i com els desenvolupen al seu laboratori, amb un exemple concret.

Finalment, intervindrà a l’acte Miguel López, investigador de l’Institut Human-TECH de la UPV, que parlarà al públic de la importància del processament d’imatges mèdiques per a la detecció de càncer amb tècniques d’intel·ligència artificial (IA), tot aprofitant l’aportació de dades per part de persones no expertes en el camp mitjançant la ciència ciutadana.

La sessió de Ciència i canyes té la col·laboració de FESORD (Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana).

Imatges: