Especialistes de la Facultat de Geografia i Història estudien la Senyera de l’Ajuntament per a la restauració

  • Gabinet de Premsa
  • 9 de desembre de 2020
 
Equip que procedirà a l'estudi.
Equip que procedirà a l'estudi.

Especialistes de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València varen participar el divendres 4 de desembre en una reunió tècnica per a prendre les primeres mostres de la Senyera que es custodia a l’Ajuntament de València per al seu estudi.

Un conveni signat entre la Universitat de València i l’Ajuntament permetrà fer un estudi des del punt de vista de la seua manufactura, elements components i estat de conservació. El treball oferirà, en paraules de l’alcalde, Joan Ribó, “informació molt valuosa de cara a plantejar la creació d’una rèplica el més fidel possible a l’original”

En la reunió també han participat membres de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació de la Comunitat Valenciana.

La iniciativa s’explica pel deteriorament de la bandera a causa del pas del temps, que aconsella una restauració integral.

La Senyera de 1545, la més antiga conservada a l'Ajuntament de València, serà objecte d'una investigació interdisciplinar en el primer semestre del 2021. En l'equip de treball participaran restauradors, historiadors de l'art, químics, arquitectes, enginyers, especialistes en Belles Arts, i experts en noves tecnologies aplicades a l'estudi, la conservació i la musealització virtual del Patrimoni Cultural.

En una primera fase d'estudi, el IVCR+i abordarà la identificació de les fibres i els aliatges dels elements metàl·lics i fils entorxats, mentre que l'anàlisi organolèptic i la caracterització fisicoquímica dels tints anirà a càrrec del Laboratori d'Anàlisi i Diagnòstic d'Obra d'Art-Facultat de Geografia i Història de la UV, en col·laboració amb el Servei Central de Suport a la Investigació Experimental de la mateixa institució (SCIE-UV).

També com a part de la primera fase d'aquesta investigació, el Laboratori de Producció Digital de l'EASD-València, en col·laboració amb studio runrun-València, han de dur a terme els estudis de 3D i realitat augmentada per a la seua museïtzació virtual posterior. Finalment, aprofitant l'eina del teler virtual desenvolupat pel Projecte Europeu SILKNOW: Silk heritage in the knowledge Society: from punched cards to big data, deep learning and visual / tangible simulations, dirigit des de la Universitat de València, els especialistes de l'Institut de Robòtica de la mateixa institució realitzaran una virtualització 3D de les tècniques de teixit de l'antiga Senyera.

Arxivat en: Patrimoni Cultural