Especialistes de vint països demanen harmonitzar les causes de determinació de la mort cerebral o per causes neurològiques

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 7 de setembre de 2020
 
Rafael Badenes, professor de Cirurgia de la Universitat de València i cirurgià en l’Hospital Clínic Universitari de València.
Rafael Badenes, professor de Cirurgia de la Universitat de València i cirurgià en l’Hospital Clínic Universitari de València.

Rafael Badenes, professor del Departament de Cirurgia de la Universitat de València, és un dels signants d’un article publicat en la prestigiosa revista Journal of the American Medical Association (JAMA), en el qual es fixa un protocol per homogeneïtzar arreu del món la determinació de les causes de mort cerebral.

L’article, «Brain Death/Death by Neurologic Criteria around the World: The World Brain Death Project», firmat per especialistes de 20 països, proporciona recomanacions sobre els estàndards clínics mínims per a la determinació de la mort cerebral o mort per criteris neurològics, amb una orientació clara per a la pràctica clínica. Les propostes, aprovades per 5 federacions i 27 societats mèdiques de tot el món, poden servir per ajudar les societats i els països en la revisió o el desenvolupament de protocols i procediments per a la determinació de la mort cerebral i volen oferir una major coherència d’aquesta pràctica dins i entre països.

“Donada la gran variabilitat existent arreu del món respecte als criteris de mort cerebral, hem vist necessari unificar-los, i donar unes recomanacions vàlides per a qualsevol país. A més, donem les pautes d’actuació a escenaris nous, com la determinació de mort cerebral en un pacient amb ECMO (oxigenació per membrana extracorpòria) o en hipotèrmia”, ha declarat Rafael Badenes, també cap de secció d’Anestesiologia i Reanimació a l’Hospital Clínic Universitari de València.

La publicació, amb 17 suplements, s’ha basat en la literatura científica i en l’opinió de 45 experts, que van des d’assistència a adults i pediàtrica, neurologia, neurocirurgia i anestesiologia, entre d’altres. L’abast del treball inclou factors previs i com dirigir les proves clíniques, i també orienta sobre qüestions religioses i legals. Aquestes recomanacions han sigut elaborades per a una gestió pragmàtica i aplicable a tot tipus d’hospitals.

Les entitats espanyoles que han donat suport a aquest treball són la Societat Espanyola d’Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor (SEDAR), la Societat Espanyola de Neurocirurgia (SENEC) i la Societat Espanyola de Neurologia (SEN). A nivell europeu destaca l’aval de la European Society of Intensive Care Medicine (ESICM).

 

Article: Greer DM, Shemie SD, Lewis A, et al. «Determination of Brain Death/Death by Neurologic Criteria: The World Brain Death Project». JAMA. Published online August 03, 2020. doi:10.1001/jama.2020.11586