Estrena absoluta de dues obres corals de Pau de Luis i Ramón Pastor a les Serenates, aquest diumenge amb l’Orfeó Universitari de València

  • 2 de juliol de 2016
 
Orfeó Universitari de València

L’Orfeó Universitari de València presenta aquest diumenge, 3 de juliol, en el marc del festival Serenates 2016, l’estrena de dues obres corals de Pau de Luis, ‘Eroticitats’, i Ramón Pastor, ‘Ab urbe condita’. El concert començarà a les 22:30 hores al Claustre de La Nau.

Les entrades es poden adquirir a través d’aquest enllaç: http://www.latenda.es/entrades

Realitzades per l’Orfeó Universitari de València, que dirigeix Francesc Valldecabres, ambdues obres són un encàrrec que forma part del Projecte Residències, una iniciativa “interdisciplinària, educativa, participativa i engrescadora” que arrancà l’any 2015 i que ja ha aconseguit estrenar nou obres corals dels dos compositors participants, Ramón Pastor i Pau de Luis. “Al llarg d’un curs, els diferents compositors són convitats a compondre diferents obres que s’inclouen en els programes que realitza l’agrupació. El treball és interessantíssim ja que el colze a colze fa que les obres evolucionen i es concreten entre totes dues parts, des de la formació que s’emprarà, la línia estètica, els textos utilitzats, la durada…”, explica Valldecabres.

El concert de Serenates arrancarà amb l’estrena de l’obra ‘Eroticitats’, de Pau de Luis, per a cor, piano i solista, basada en tres poemes eròtics de Vicent Andrés Estellés: ‘D’orgasmes fèrtils’, ‘Si com guitarra prenia dòcil’ i ‘Sota els llençols, al tàlem’. En aquesta composició coral, la irreverència i la intensitat dels textos del poeta valencià s’entrellaça en un estil musical neomodal i intimista amb abundants recursos actuals. “Aquesta és la tercera obra de Pau de Luis, un excel·lent coneixedor de la música coral, que estrenarà l’Orfeó”, apunta el seu director.

A continuació, la formació coral de les universitats de València i Politècnica de València interpretarà l’obra ‘Ab urbe condita (Des de la fundació de la ciutat)’, una cantata per a cor, solistes, dos pianos i percussió, composada per Ramón Pastor. La partitura es basa en l’obra monumental de l’historiador romà Tit Livi (59 a.C. - 17 d.C.), un dels texts fundacionals de la cultura occidental més importants. Aquesta cantata escènica segueix la línia d’altres de gran èxit, com ara els ‘Carmina Burana’ d’Orff, i s’estructura en dues parts ininterrompudes amb cinc números cadascuna. 

Com afirma l’autor, Ramón Pastor, “l’obra està concebuda en un llenguatge clarament tonal del segle XX, és a dir, amb reminiscències diatòniques, acords amb notes agregades (o clústers), harmonia múltiple per quartes i cinquenes, i gran varietat rítmica”. Per a Francesc Valldecabres, ‘Ab urbe condita’,  d’una banda, “ofereix a l’espectador una música actual repleta del ja familiar llenguatge musical del segle XX” i, d’una altra, “posa de relleu la importància de la música coral i revaloritza la figura del cor com a col•lectivitat que participa, comenta i mou la història de tots els temps”.

L’Orfeó Universitari de València, dirigit per Francesc Valldecabres i amb Víctor Pérez al piano, comptarà per a la seua actuació amb les intervencions d’Adolfo Bueso i Ramón Pastor (pianos); Manel Ramada, Francisco Inglés, Rafael Mayans i Sergio Izquierdo (percussió); Eva Paula Bonora (soprano); Konstantin Derri (contratenor); Antonio Gómez i Jesús Navarro (tenors); i Luis Vicente i Lluís Martínez (baixos).

Programa complet de l’espectacle

L’Orfeó i el seu director
L’Orfeó Universitari de València va ser fundat el 1947 al si de la Universitat de València i està format per estudiants, graduats i professors d’aquesta institució acadèmica i també de la Universitat Politècnica de València. Les seues activitats es realitzen amb el patrocini de l’Àrea d’Activitats Musicals de la Fundació General de la Universitat de València, de Banco Santander i amb la col·laboració de les universitats de València i Politècnica de València, CulturArts de la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de València.

Entre els reconeixements obtinguts fins ara destaquen el Primer Premi en totes les edicions del Concurs Nacional de Cors Universitaris, així com el Primer Premi d’Havaneres i del públic en el Certamen Internacional d’Havaneres de Torrevella, entre uns altres. Posseeix, a més, diverses distincions, entre les quals, les medalles de la Universitat de València i de la Universitat Politècnica de València o l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana. Així mateix, ha realitzat gires per Europa, els EUA, l’Índia, Filipines o la Xina. Entre les seues col·laboracions, es poden remarcar les realitzades amb les orquestres de València, Filharmònica de la Universitat de València, Nacional de Catalunya, RTVE o Filharmònica de Madrid, i ha estrenat a Espanya les obres ‘Carmina Burana’ i ‘Catulli Carmina’, d’Orff; ‘Te Deum’, de Kodály; ‘Missa en fa menor’, de Bruckner; ‘El cant dels boscos’, de Xostakóvitx; o ‘Cantata Txeca’, de Smetana, entre unes altres, així com l’estrena absoluta de ‘De profundis’, d’Esplà; ‘Missa solemnis’, de Lammerz; o ‘Pax et bonum’, de C. Martínez-Orts, per exemple.

El director de l’Orfeó és Francesc Valldecabres (Quart de Poblet, 1980), titulat pel Conservatori de València en Direcció d’Orquestra i Direcció Coral. Té estudis d’improvisació i acompanyament, i clavecí. A més, és Màster de Direcció Coral pel Conservatori de Rotterdam i d’Estètica per la Universitat de València. Ha col·laborat com a continuista i corepetidor amb formacions de renom, ha realitzat una desena d’enregistraments com a continuista i director sobre el patrimoni valencià, i treballa com a professor.

Serenates 2016
El festival Serenates continua els pròxims dies amb el Cor de la Generalitat Valenciana, dirigit pel seu titular, Francesc Perales, que interpretarà el programa ‘Poesia al cor: del Tirant a la generació del 27’, amb poemes musicats de temàtica amorosa, dilluns 4 de juliol.

El dia 5 de juliol, el virtuós de la viola de gamba Jordi Savall interpretarà el programa ‘Le reveuse’ amb obres en el temps de Marin Marais i de Mr. de Sainte-Colombe.

El dia 6 de juliol, l’Orquestra de València actuarà en un concert de caràcter benèfic en què la participació de músics joves serà molt destacada. Aquest concert serà coproduït amb el Palau de la Música de València i estarà dirigit per José Sanchís.

El dia 7 de juliol, el Colectivo Mortero, integrat per Paula Miralles, Esther Vidal i Pilar Parreño, presentarà l’espectacle ‘La pell possible’, un projecte interdisciplinar –poesia, música, dramatització i imatge– que reuneix les veus de poetes com Ausiàs March, Vicent Andrés Estellés, Marc Granell, Manuel Asensi, Begonya Pozo i Lola Andrés. Aquest concert serà coproduït amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

A partir del 8 de juliol, començaran els concerts dedicats a la ‘Música popular i les Serenates’ que canviaran de marc a la plaça del Patriarca. Aquests concerts estaran coproduïts amb la ‘Fira de Juliol’ de l’Ajuntament de València. El primer dels concerts, el dia 8, estarà protagonitzat pels Tornejants i la Muixeranga d’Algemesí. L’espectacle de dansa i música començarà al claustre i ‘caminarà’ cap a la plaça, on acabarà. La Muixeranga fou declarada Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO el 2011 i constitueix la millor manera d’acostar les ‘Serenates’ al seu nou vessant de cultura popular.

El dia 9 de juliol, actuarà Urbàlia Rurana i la Romàntica del Saladar amb el concert ‘La vespra i la festa’. Dues de les bandes valencianes més emblemàtiques s’ajunten per a tocar tots els estils possibles en la vespra de la festa major del poble: cercaviles, valsos, jotes, marxes mores, balls de rotgle, pasdobles, cançons de murga i altres cançons de la terra.

El dia 10 de juliol, la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), sota la direcció de Pablo Marqués, s’uneix al ‘cantaor’ Pep el Botifarra en el concert ‘Botifarra a banda’, amb arranjaments per a veu i banda de músiques populars.

Durant aquests 15 concerts s’espera la participació de 739 intèrprets (250 artistes més que en l’edició anterior), dels quals 518 seran joves (menys de 26 anys d’edat). Un altra dada remarcable i molt important per al festival és que 644 dels 739 artistes participants (el 87%) seran valencians.

El festival ‘Serenates’ es realitza des de l’any 1984 i està coproduït per la Universitat de València i la Subdirecció de Música de CulturArts, i compta amb la col·laboració l’Ajuntament de València, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València, Fundació Bancaixa i Fundació Banc Sabadell.

L’edició de 2016 té com a novetat la coproducció de ‘Serenates’ amb la ‘Fira de Juliol’ (gràcies a la col·laboració amb la Regidoria de Festes i Cultura Popular de l’Ajuntament de València) amb tres concerts que es faran a la plaça del Patriarca (entre els dies 8 i 10 de juliol) amb un caràcter especialment popular.