Un estudi entre universitaris demostra que el 39,2% envia contingut sexual per mòbil o xarxes

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 31 de maig de 2021
 
Enrique García-Tort i Laura Monsalve Lorente, del Departament de Didàctica i Organització Escolar de la Universitat de València.
Enrique García-Tort i Laura Monsalve Lorente, del Departament de Didàctica i Organització Escolar de la Universitat de València.

El 39,2% dels joves universitaris enquestats en un treball dut a terme per Enrique García-Tort i Laura Monsalve Lorente, del Departament de Didàctica i Organització Escolar de la Universitat de València, han practicat sexting: l’enviament de contingut sexual a través del telèfon mòbil o de les xarxes socials. En la investigació també es demostra una correlació entre la valoració moral, la percepció de risc d’aquesta i la freqüència, de manera que la seua pràctica augmente segons el sexting és percebut de manera més positiva i/o segura.

En les enquestes analitzades van participar un total de 288 estudiants de la Universitat de València pertanyents als graus de Pedagogia (66,7%), Magisteri en Educació Primària (25%) i Magisteri en Educació Integral (8,3%). Principalment, graus orientats a professionals de l’educació. L’estudi qualifica el 39,2% dels enquestats com practicants de sexting. Per això, pot ser de gran utilitat introduir conceptes com el sexting en futurs i nous camps d’estudi relacionats amb l’educació sexual i en relació als perills que pot comportar aquesta pràctica.

Aquestes enquestes s’han realitzat en el grup d’edat dels adults joves, situats entre els 18 i els 25 anys. S’ha observat que la prevalença d’enviament de material sexual propi i les seues possibles conseqüències, com el ciberbullying o la sextorsió, és més gran en aquest grup d’edat que en la població adolescent, segons les prevalences d’estudis similars realitzats a població entre 12 i 16 anys. La presa d’informació es va realitzar a través d’una bateria d’instruments prèviament validats entre els quals es troba una escala de Conductes sobre Sexting, un inventari de xarxes socials i aplicacions, i una escala de percepció de risc. Tot això, revisat per professores del grau de Pedagogia. Així, es van recollir dades sobre la freqüència de la pràctica, la percepció de risc o l’estil i motivació de la pràctica, entre d’altres.

A més, el 55,8% confessa realitzar-assíduament amb la seua parella, mentre que el 44,2% intercanvia material sexual amb tercers, principalment. Tot i que es van avaluar variables com el sexe o l’orientació sexual, aquests resultats van ser eliminats de l’estudi ja que el 80,9% de les enquestes van ser realitzades a dones i el 90,6% a persones declarades heterosexuals. Aquestes distribucions estadístiques representen grans limitacions en la mostra emprada en aquest estudi.

En l’estudi d’Enrique García-Tort i Laura Monsalve Lorente, del Departament de Didàctica i Organització Escolar de la Universitat de València i membres del grup de recerca Currículum, Recursos i Institucions Educatives (CRIE-UV), també es demostren les correlacions significatives entre la valoració moral de la pràctica i la percepció de risc d’aquesta. És a dir, a millor valoració moral i menor percepció de risc, major freqüència de la pràctica.

“Encara que el sexting no siga una pràctica molt estesa entre adults joves, són pocs els que no hagen tingut algun tipus d’interacció relacionada amb aquesta pràctica. Això pot ser causat per l’omnipresència actual dels smartphones i al creixement de les xarxes socials”, es destaca en el treball. Tot i així, hi ha clares evidències d’un possible biaix en adolescents i joves adults a l’hora de declarar la pràctica del sexting a través de qüestionaris, ja que la taxa de recepció d’imatges sol destacar en els estudis per damunt de la d’enviament.

 

Article: Monsalve Lorente, L. and García Tort, E. “Prevalencia del sexting en adultos jóvenes universitarios: motivación y percepción del riesgo”. Psychology, Society, & Education, 13(1), 99-114 (2021). DOI: 10.25115/psye.v10i1.3482