Més de 450 participants de secundària, aquest diumenge a la fira i concurs ‘Experimenta’, amb demostracions de física i tecnologia

 

El Museu Príncep Felip de València acull aquest diumenge, 22 d’abril, la XIII Fira-Concurs d’Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia. L’esdeveniment, organitzat per la Facultat de Física de la Universitat de València, és una festa de la ciència amb l’objectiu d’acostar la física i la tecnologia a l’estudiantat d’ensenyament secundari i a la ciutadania en general de manera creativa i participativa. Simultàniament a la fira-concurs estarà actiu el taller infantil Fisicalàndia (entre les 10 i les 13 hores) i posteriorment tindrà lloc l’acte de lliurament de premis (a partir de les 13.30).

La fira-concurs es desenvoluparà entre les deu i les tretze hores i està previst que hi participen més de 333 estudiantes i estudiants acompanyats 85 professores i professors. D’accés lliure, la fira acollirà 93 llocs, amb diferents projectes experimentals construïts per l’alumnat de ESO, batxillerat i cicles formatius, amb l’ajuda dels seus tutors i tutores. El públic visitant podrà preguntar pel funcionament de qualsevol dels experiments. Simultàniament, xiquetes i xiquets podran acostar-se al taller Fisicalandia, on es construiran i es podran entendre demostracions senzilles basades en fenòmens naturals.

Experimenta, a més de la fira, inclou un concurs per als millors projectes i el projecte més votat pel públic. Un jurat constituït per professorat universitari i de centres de secundària valorarà el bon funcionament, la correcta comprensió del treball dels concursants i la claredat de les seues explicacions. Hi haurà cinc premis: quatre de 300 euros per cada categoria del concurs segons el cicle d’estudis, i un de 200 al projecte més votats pel públic visitant de la fira, i diferents mencions d’honor.

La coordinadora d’Experimenta és Chantal Ferrer Roca, professora de Física Aplicada i Electromagnetisme de la Universitat de València, i el comité organitzador el formen també Miguel V. Andrés Bou, Amparo Pons Martí i Jordi Vidal Perona. “També tenim un gran nombre de col·laboradors voluntaris de la facultat (90 incloent supervisors) i 38 integrants del jurat, professorat universitat i ensenyament secundari”, apunta Chantal Ferrer. Participaran centres de València i de tota la Comunitat Valenciana, també d’altres comunitats (Écija o Jaén) i fins i tot de Rússia (Centre 1.517 de Moscú).

En les explicacions, els estudiants (sols o en grups de fins a quatre) han de posar de relleu les relacions entre els fenòmens naturals i les aplicacions tecnològiques, és a dir, entre la física i la tecnologia. Els treballs estan classificats en dos tipus: les demostracions i experiments de física i, d’altra banda, els projectes d’aplicacions tecnològiques.

Els actes del 22 d’abril acabaran a les 13 hores, i a les 13.30 s’iniciarà el lliurament de premis, el qual tindrà lloc a l’auditori Santiago Grisolía del Museu Príncep Felip de València, precedit per un breu espectacle científic de Juglares de la Física. Els projectes amb premi o menció participaran en una exposició posterior, oberta al públic, en què s’enregistraran vídeos de l’estudiantat explicant els projectes. Tant els vídeos com els documents descriptius estaran accessibles en línia com a materials docents i de divulgació.

Experimenta té el suport i patrocini de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d’Economia, Industria i Competitivitat, l’Institut de Física Corpuscular, l’Ajuntament de València, la Real Sociedad Española de Física, Caixa Popular, la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, la Delegació per a la Incorporació a la Universitat i la Unitat d’Igualtat de la institució acadèmica, entre d’altres.

 

Més informació sobre la fira-concurs Experimenta en: http://www.uv.es/experimenta 

@FiraExperimenta   #Experimenta18  https://www.facebook.com/FiraExperimenta

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies