L’estudiantat de Medicina organitza la X Fira de la Salut, aquest dissabte

  • 15 d’abril de 2016
 
Cartell de la fira

L’Associació Valenciana d’Estudiants de Medicina (AVEM) organitza aquest dissabte 16 d’abril la X Fira de la Salut a la Plaça de la Verge de València, amb la diabetis com a tema central. L’acte, entre les 9 i les 20 hores, es realitza amb motiu del Dia Mundial de la Salut, i té el recolzament i el patrocini de la Universitat de València i de l’Il·lustre Col·legi Oficial de Metges de València. L’organització enguany incideix en la desmedicalització i l’ús racional de medicaments i serveis sanitaris.

Així, els voluntaris s’estructuraran en diferents carpes que analitzaran temàtiques específiques i oferiran informació, consells i activitats. Entre les activitats, hi haurà desenes que seran gratuïtes i s’impulsaran hàbits saludables per a previndre la diabetis.

A les carpes es duran a terme iniciatives com el taller bucodental, tècniques de reanimació cardiopulmonar, exercicis per a majors, llenguatge de signes, exploració dermatològica i mesuraments de sucre i de tensió. També hi haurà proves oftalmològiques, tallers de sexualitat i activitats de prevenció de la síndrome de Mohr-Tranebjaerg (MTS), d’alcoholisme o consum de drogues, entre d’altres. Una de les activitats més destacables és el Hospital d’ossets, una iniciativa dirigida als més menuts i menudes per a familiaritzar-se amb la Medicina i els seus procediments i així perdre la por i la desconfiança.

Durant la jornada, a la fira es preveu la participació de diversos milers de persones.  “Un dels nostres objectius és acabar amb molts mites relacionats amb la diabetis, les addiccions o l’orientació sexual’ explica el president d’AVEM, Eduardo Estalella. El vicepresident de l’entitat, David Rodrigo, recorda que després d’una dècada des dels seus començaments, aquesta Fira de la Salut “representa, alhora, una bona oportunitat perquè els estudiants puguen tindre contacte amb pacients en un context més còmode i distés, allunyat dels centres sanitaris i hospitalaris”. 

En l’esdeveniment organitzat per AVEM participaran més de 200 estudiants de diferents graus com Medicina, Odontologia, Infermeria, Farmàcia i Nutrició, els quals es van inscriure en massa i van esgotar les places de participació en 10 minuts. La bona acollida de la Fira de la Salut no només respon a la comunitat universitària sinó que també participen associacions externes com Metges Sense Fronteres, el Col·legi Oficial de Metges de València, l’Associació Valenciana de Diabetis, l’Institut Valencià d’Odontologia especial o Youcanyole.

Diabetis

Les conseqüències de la diabetis estan augmentant a tot el món, i en particular als països en desenvolupament. Les causes estan relacionades amb el sobrepés, l’obesitat i la inactivitat física. Gran part dels casos de diabetis i les seues complicacions es poden previndre. L’alimentació saludable és un factor clau en la lluita contra la diabetis, segons assenyala l’OMS, però ha de ser reforçada amb una activitat física regular, el manteniment d’un pes corporal normal i l’evitació del tabac.