Evangelina Rodríguez, Jaume Pérez Montaner i Pilar Pedraza, premis Precrea a la creació artística i cultural

  • Gabinet de Premsa
  • 16 de febrer de 2024
 
Imatge dels premiats.
Imatge dels premiats.

Les cinc universitats públiques valencianes han entregat els seus premis Precrea a la creació cultural i artística en diferents àmbits. Entre els guardonats s’inclouen tres persones de la Universitat de València: Evangelina Rodríguez, Jaume Pérez Montaner i Pilar Pedraza.

Es tracta d’un reconeixement al talent creatiu en les arts escèniques, la literatura, el disseny i la creativitat tecnològica, la música i les arts plàstiques i visuals. Cada universitat atorga el premi en una de les cinc categories que integren els guardons. La quarta edició d’aquests premis s’ha celebrat a la Universitat Politècnica de València.

Arts Escèniques

El Premi Carles Santos d’Arts Escèniques, atorgat per la Universitat de València, ha recaigut en Evangelina Rodríguez Cuadros, catedràtica de Literatura Espanyola de la Universitat de València, la investigació de la qual en la literatura i el teatre del Segle d’Or ha sigut pionera en l’àmbit nacional i internacional. Evangelina Rodríguez ha destacat el lema que li ha acompanyat durant la seua trajectòria: “Encara aprenc. Un lema que em va deixar la meua pròpia família i que m’ha acompanyat per a discernir, per a veure la realitat que sempre m’ha semblat manifestament millorable”.

Creació Literària

En la categoria de Creació Literària, enguany el Premi Isabel-Clara Simó, atorgat per la Universitat d’Alacant, ha recaigut en dos escriptors valencians per la seua dilatada trajectòria: Jaume Pérez Montaner i Emilio Rodríguez Bernabeu.

Jaume Pérez Montaner, poeta i assagista nascut a Alfàs del Pi, ha desenvolupat una extensa obra en valencià que ha compatibilitzat amb la seua activitat com a professor en diferents universitats dels Estats Units i a la Universitat de València. Pérez Montaner ha mostrat el seu agraïment i ha fet balanç de les seues obres: “El meu primer llibre publicat va ser ‘Adveniment de l’odi’ i estic a punt de publicar un nou llibre titulat ‘Amants del Vers’. El meu agraïment a les universitats valencianes i especialment a la Universitat d’Alacant”.

Per la seua banda, Emilio Rodríguez Bernabeu, cardiòleg alacantí, ha centrat la seua activitat literària en la poesia, l’assaig i la crítica, escrita en valencià. “En poesia sempre he tractat d’aprofundir en el lèxic i en el llenguatge perquè pense que la poesia és, sobretot, una manera de modificar el llenguatge per a dir fora mida”.

Arts Plàstiques i Visuals

El Premi Juana Francés d'Arts Plàstiques i Visuals, atorgat per la Universitat Miguel Hernández d’Elx, ha recaigut en Pilar Pedraza Martínez, qui al llarg de quasi cinc dècades ha desenvolupat una prolífera carrera com a creadora, professora d’art i de cinema, traductora i investigadora de la Universitat de València. Pilar Pedraza va ser, així mateix, consellera de Cultura de la Generalitat i membre del consell d’administració de RTVV. No ha pogut assistir a l’acte i Javier Moreno, vicerector adjunt de Creació Contemporània i Mediació Cultural de la Universitat Miguel Hernández ha recollit el premi en el seu nom.

Disseny i Creativitat Tecnològica

El premi José María Yturralde de Disseny i Creativitat Tecnològica, concedit per la Universitat Politècnica de València, ha distingit a Radiant Light Art Studio per la seua visió transdisciplinària que fusiona tecnologia, art i ciència en una cerca constant per entendre i representar les complexitats inherents en la percepció humana i l'experiència estètica.

Manuel Conde, director de Radiant Light Art Studio, ha destacat: “El nostre interés radica en la relació entre arquitectura, persones i la llum, ens agrada treballar la llum com un element arquitectònic més”.

Música

La Federació de Cors de la Comunitat Valenciana (FECOCOVA) ha sigut l'entitat guanyadora del Premi Matilde Salvador de Música, atorgat per la Universitat Jaume I de Castelló, per la seua labor en la consolidació d'aquesta pràctica musical. “Entre els nostres objectius destaca el foment de la relació entre les diferents entitats, millorar el nivell artístic i tècnic dels cors i ampliar el seu repertori així com acostar el cant coral al carrer”, ha explicat José Ramón Calpe, president de FECOCOVA.