L’exercici físic durant un trimestre reduïx el colesterol en tres punts entre les dones de 45 a 80 anys

  • Gabinet de Premsa
  • 23 d’abril de 2018
 
Facultat de Medicina i Odontologia
Facultat de Medicina i Odontologia.

El grup d’investigació del programa Focus, al qual pertanyen expertes de la Universitat de València, apunta que la pràctica d’exercici regular durant tres mesos en dones d’entre 45 i 80 anys disminuïx el colesterol total en tres punts (el colesterol perjudicial o LDL disminuïx i el colesterol protector o HDL augmenta), els triglicèrids baixen, la glucèmia es reduïx en 4 mg/dl, baixant de 108 a 104 mg/dl en dejú, la tensió arterial mitjana també baixa de 105 mmhg a 100 mmhg i la força i la memòria milloren. Aquests són els principals resultats obtinguts en la valoració global que s’han exposat en la recent trobada que el grup del programa Focus ha mantingut a la Universitat de València. L’objectiu era actualitzar les dades obtingudes com a resultat del programa.

Focus té com a objectiu reduir dràsticament la càrrega de fragilitat en l’envelliment a Europa, entre les dones d’aquesta franja d’edat, mitjançant el desenvolupament de metodologies i eines per ajudar en el diagnòstic primerenc, detecció i gestió de la fragilitat amb la finalitat d’aconseguir escalabilitat (http://www.focus-aha.eu/).

Entre les activitats de Focus està desenvolupar un programa innovador de promoció de salut en dones amb l’objectiu de reduir la bretxa de gènere i digital que existix en la societat actual. L’equip ha utilitzat tecnologia digital (telèfons mòbils i xarxes socials) per a millorar l’adherència a un programa d’activitat física. La valoració global va incloure paràmetres físics (pes, talla, mida de la cintura, IMC, tensió arterial); bioquímics (colesterol, triglicèrids, glucèmia); motors (força); psicocognitius (memòria, qualitat de vida, nivell d’activitats socials, estat d’ànim); hàbits (tabaquisme, consum d’alcohol, consum d’aliments).

L’equip de Focus apunta que fins a hui “no hi havia dades de com era la dieta de les valencianes i, per tant, elements com la ingesta de calci no es coneixien. Per aquest motiu, la nostra intervenció és la primera de moltes iniciatives que es duen a terme en l’àmbit sanitari que presenta resultats en una valoració global”.

Entre els trets tecnològics utilitzats, Focus disposa d’una pàgina web (http://www.salusvitae.es/) que és actualitzada periòdicament amb notícies d’interés per a les dones del projecte (principalment relacionades amb temes sanitaris, com ara el consum de café, com combatre l’insomni, entre altres). També es compta amb una pàgina de Facebook i amb un compte de Whatsapp per a donar difusió a les notícies que han publicat en la pàgina web, amb la finalitat d’apoderar-les. A més, Whatsapp ha sigut utilitzat com a eina per a crear xarxes virtuals entre les participants perquè s’enfortisquen les relacions entre elles i així augmentar l’adherència a l’activitat física.

A fi de millorar l’ús d’aquesta tecnologia, han organitzat cursos d’informàtica (impartits a través de cibervoluntaris) amb la finalitat de reduir la bretxa digital i fomentar l’ús de les xarxes socials. En aquests cursos han fragmentat les participants en grups xicotets per a dur a terme una estratègia dissenyada per arribar a àmplies capes de la població.

Tal com han conclòs, l’exercici millora les condicions físiques i psicològiques. S’observen millores significatives en general després d’haver practicat durant tres mesos exercici físic. “És possible que, a llarg termini, les millores siguen encara més significatives. També s’observa que oferir cursos de formació en noves tecnologies aconseguix un lleuger però significatiu augment dels coneixements en l’ús de la tecnologia, per la qual cosa es reduïx la bretxa digital i es millora l’ús de les xarxes socials entre les participants, i això es traduïx en una millora de l’adherència a l’exercici físic”, afirmen.