Expertes en sostenibilitat reclamen el paper de la Universitat en una transició agroalimentària més compromesa

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 24 d’octubre de 2023
 

Els III Diàlegs sobre Responsabilitat Social en la Universitat de València organitzats pel Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable se celebraren el passat dijous 19 d’octubre a la seu de la Fundació ADEIT sota el títol d’El rol de la Universitat per a una transició agroalimentària justa i sostenible’. L'acte es va inscriure dins de la ‘Jornada alimentació, universitat i territori’.

Traslladar a la societat les investigacions i accions universitàries en matèria de sostenibilitat, treballar conjuntament de manera transversal en tots els àmbits o involucrar al personal universitari, amb especial incidència en l’estudiantat, són algunes de les conclusions a les quals es van arribar en els III Diàlegs sobre Responsabilitat Social en la UV.

Ana Moragues, investigadora de la Universitat de Barcelona; Patricia Dopazo, de la revista Soberanía Alimentaria; Edurne Caballero, presidenta de Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional (CERAI); i María Cortés, de la Red de Soluciones para el Desarrollo Sostenible de Nacions Unides, van ser les expertes que es reuniren per debatre sobre alimentació i sostenibilitat.

Les expertes mencionaren la importància de treballar sobre aspectes concrets en matèria d’alimentació sostenible “que ajuden a materialitzar els reptes i les accions en matèria de sostenibilitat i que alhora permeten treballar de manera transversal diferents departaments o serveis”. “Les iniciatives necessiten un manteniment, un dinamisme perquè continuen creixent i consolidant-se, no podem quedar-nos en la voluntarietat. I per a això requerim una finançament constant i a llarg termini”, afirmaren les especialistes.

Teixir aliances amb la societat civil a través d’acords amb organismes i entitats externes va ser també un dels punts als quals arribaren a estar d’acord les diferents veus. I com a exemple es va posar el Mercat agroecològic de la UV, que en col·laboració amb CERAI, se celebra els dimecres i dijous al Campus de Burjassot i els divendres al Campus de Blasco Ibáñez.

El debat va ser inaugurat per la vicerectora de Sostenibilitat, Pilar Serra, qui va destacar "la importància que té per a la societat espanyola i valenciana la producció agrícola i els desafiaments amb els quals es troba en l’actualitat, amb el canvi climàtic i l’especulació amb els aliments". "És important garantir la coherència de polítiques i traslladar totes les iniciatives que es promouen a la UV a les aules, per involucrar i empoderar l’estudiantat en matèria de transició agroecològica", va destacar.

Arxivat en: