La fira-concurs Experimenta aplega aquest diumenge al Museu de les Ciències amb 74 projectes de física i de tecnologia

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 18 d’abril de 2024
 
Edició de la fira-concurs Experimenta de l’any 2023, celebrada en el Museu de les Ciències de València.
Edició de la fira-concurs Experimenta de l’any 2023, celebrada en el Museu de les Ciències de València.

El Museu de les Ciències de València acull diumenge 21 d’abril entre les 10 i les 13 hores la XIX Fira-Concurs d’Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia Experimenta. L’esdeveniment, organitzat per la Facultat de Física de la Universitat de València (UV), és una festa de la ciència que cada any congrega milers de persones i acosta la física i la tecnologia a l’alumnat d’ensenyament secundari i a la ciutadania en general de manera creativa i participativa.

Experimenta, que compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, entre d’altres entitats, reunirà més de 300 participants entre alumnat i professorat. D’accés lliure, i per a tot tipus de visitants, tindrà 74 parades, amb diferents projectes experimentals STEM desenvolupats per alumnat d’ESO i batxillerat, amb l’ajuda del seu professorat. El públic podrà preguntar pel funcionament de qualsevol dels experiments. Simultàniament, el públic infantil podrà acostar-se al taller Fisicalàndia, on es construiran i es podran entendre demostracions senzilles basades en fenòmens naturals.

Experimenta, a més de la fira, és un concurs en el qual es premien els millors projectes, incloent el més votat pel públic. Un jurat constituït per professorat universitari i de centres de secundària valorarà el bon funcionament i, sobretot, la correcta comprensió dels treballs i la claredat de les explicacions.

Com a novetat, enguany augmenta la dotació econòmica dels premis: els quatre del jurat arriben a 600 € per a un grup de 4 participants (150 €/participant) i el del públic, a 400 € per a un grup de 4 membres (100 €/ participant). Entre els reconeixements, també es lliuraran obsequis al professorat amb projectes guanyadors i la Conselleria d’Educació reconeix aquesta dedicació extraordinària al seu alumnat com a hores de projecte científic de recerca escolar. Aquests premis es lliuraran entre les 13.30 i les 14.30 hores a l’Auditori Santiago Grisolía. L’acte serà precedit per un breu intermedi científic a càrrec d’estudiantat del Grau en Física del grup Photonets.

En les explicacions, l’alumnat (individualment o en grups de fins a quatre persones) ha de posar en relleu les relacions entre els fenòmens naturals i les aplicacions tecnològiques, és a dir, entre la física i la tecnologia. Els treballs estan classificats en dues categories temàtiques: d’una banda, les demostracions i experiments de física, i, de l’altra, els projectes d’aplicacions tecnològiques. Aquestes se subdivideixen en dos depenent del cicle educatiu (ESO i batxillerat/Cicles Formatius).

El comité organitzador de la fira-concurs Experimenta l'integren Chantal Ferrer Roca, professora del Departament de Física Aplicada i Electromagnetisme de la UV i coordinadora de la fira-concurs, els professors Jordi Vidal Perona i Miguel V. Andrés Bou i la professora Amparo Pons Martí.

“Cal destacar que, com també ha succeït en anys passats, les dones constitueixen més de la meitat dels participants (53% enguany). Aquesta participació es extraordinària en l’àmbit de projectes experimentals STEM i en particular de física i tecnologia. A més, comptem amb un gran nombre de col·laboradors i col·laboradores (50), la majoria alumnat voluntari de la Facultat de Física i un jurat integrat per 30 persones, tant professorat universitari com d’ensenyament secundari. També en aquest cas més de la meitat són dones”, apunta Ferrer. Hi participen centres de València, de la Comunitat i d’altres províncies, i enguany hi ha com a novetat tres projectes d’un centre educatiu de Suècia.

Entre les personalitats la presencia de les quals està prevista estan la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, i el degà de la Facultat de Física de la UV, Enric Valor.

Experimenta va nàixer el 2005 amb l’objectiu d’involucrar l’estudiantat en l’Any Mundial de la Física de manera activa i creativa. L’extraordinari entusiasme de concursants i visitants en aquesta primera convocatòria va ajudar a convertir-lo en un esdeveniment anual que ha crescut amb els anys i ha esdevingut una referència i tradició com a fira científica a la ciutat de València i a la Comunitat Valenciana.

Aquesta iniciativa compta amb un projecte competitiu de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (FECYT-MICIN), a més de la col·laboració d’altres entitats, com el Museu de les Ciències de València, l’Ajuntament de València o la Reial Societat Espanyola de Física. Per part de la Universitat, el secunden l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i), la Delegació per a la Incorporació a la UV, el Centre de Formació i Qualitat Sanchis Guarner, la Unitat d’Igualtat, el Grup de Treball de Física Arquímedes i Expociència.

 

Més informació sobre Experimenta:

https://ir.uv.es/experimenta/feria

https://ir.uv.es/experimenta/fira

http://www.uv.es/experimenta

Imatges: