El Fòrum de Dret reuneix mig miler d’estudiants i vora 40 entitats en un context professional marcat per les oportunitats laborals a la funció pública

  • Fundació General UV
  • 14 de febrer de 2024
 

La Facultat de Dret de la Universitat de València celebrava el passat 14 de febrer el seu Fòrum d’Ocupació, que continuava dijous 15 amb les XV Jornades d’Eixides Professionals. L'èxit de l’encontre queda avalat per les més de 500 persones inscrites, 60 ponents en 15 taules redones especialitzades i les 39 empreses presents amb estands, rècord de participació que converteixen aquesta edició en la més nombrosa.

La jornada començava a les 9 hores amb l’acte oficial d’inauguració del Fòrum. A l’escenari instal·lat en el vestíbul de la Facultat hi van comparéixer la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre; el director general de Funció Pública, Javier Lorente; i el degà de la Facultat de Dret, Francisco Javier Palao, qui, després de celebrar les altes xifres de participació i motivar l’estudiantat per “convertir-vos en els protagonistes del vostre futur professional”, donà pas a les intervencions del director general i la rectora.

Javier Lorente va animar l’auditori a triar la funció pública com a opció laboral per al seu futur professional, posant èmfasi en el nou model opositor de la Generalitat Valenciana, més pràctic, dinàmic i competencial, amb beques i ajudes a disposició de les persones aspirants per a la preparació de les proves.

“La funció pública és el repte laboral que vos plantegem i que pot convertir-se en la vostra millor elecció, ja que té alguna cosa d’especial amb què no compta l’empresa privada: el servei públic i la preocupació per les necessitats de la ciutadania”, matisava el director general.

La rectora Maria Vicenta Mestre, donava la benvinguda al Fòrum a autoritats acadèmiques i polítiques, al professorat i, especialment, a l’estudiantat, com a principals protagonistes d’aquest esdeveniment i de la labor formadora de la Universitat de València: “sense estudiants seríem només un centre d’investigació o de transferència. Sempre esteu al centre de la Universitat, però hui, amb aquest Fòrum, més que mai”.

Mestre va adreçar unes paraules posant en valor la “prestigiosa” Facultat de Dret, segons els rànquings més rellevants, “reconeguda com la millor Facultat d’Espanya en aquesta disciplina”, tot assenyalant que “la Universitat és un dels millors centres del món per formar-se en aquesta matèria. Feu de la Facultat un centre de referència que contribueix a fer que siguem una de les millors universitats d’Espanya”.

Així mateix, la rectora va subscriure les paraules del director general respecte les opcions creixents i en ampliació constant d’eixides professionals relacionades amb el dret, mencionant a l’estudiantat la possibilitat de continuar la seua carrera professional a la Universitat “perquè continueu engrandint el prestigi d’aquesta Facultat". 

A l’acte van estar presents la secretària general de la Universitat de València, María Elena Olmos; la síndica de Greuges de la UV, Belén Cardona; la vicerectora de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, Ángeles Solanes; l’equip deganal de la Facultat de Dret; el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria; el delegat de la Rectora per a Pràctiques i Ocupació, Jesús Soret; i un ampli nombre de professorat, estudiantat i representants d’entitats i col·legis oficials.

Entre les 39 empreses i entitats instal·lades al hall de l’edifici, entre elles, despatxos professionals, administracions públiques, col·legis oficials, acadèmies de formació i càtedres de recerca es trobaven Fundació València Activa; LABORA-GVA; els despatxos Andersen Tax & Legal Iberia, Broseta Abogados, Cuatrecasas, Garrigues, Gómez-Acebo & Pombo Abogados, Pérez-Llorca o Uría Menéndez Abogados; serveis d’assessoria, auditoria i consultoria com RSM o PWC; l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de València (ICAV); l’acadèmia de preparació d’oposicions a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat Jurispol Formación; l’Associació Professional de Assessors Fiscals de la Comunitat Valenciana (APAFCV), l'Advocacia General de la Generalitat i la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública per a informar dels sistemes d’oposició que ofereix la Generalitat.

Programa d’activitats

La programació acadèmica transversal al Fòrum es desenvolupava en la zona del vestíbul de la Facultat, que també es podia seguir en streaming des del Saló de Graus ‘Ascensión Chirivella’.

En acabar l’acte inaugural, es presentava el programa d’ajudes per a la preparació d’oposicions de l’Administració de la Generalitat, amb la intervenció del subdirector general de Promoció Professional de la Generalitat Valenciana, Antonio Peña. A continuació, se celebrava la taula redona ‘Treballar pels Drets Humans’.

La resta del matí s’ha dedicat a diferents espais per a informar i debatre sobre eixides professionals en l’àmbit internacional (UE, diplomàcia, litigació internacional i Nacions Unides), la universitat com a institució on desenvolupar i aplicar els coneixements del Dret, emprenedoria o la cerca d’ocupació en l’entorn 4.0, a càrrec de personal tècnic d’orientació d’UVocupació.

La vesprada ha estat consagrada a la informació fonamental sobre oposicions i ocupació pública. Especialistes indagaran en la transversalitat d’aquests tipus de llocs, així com en les proves concretes per a exercir en l’àmbit jurídic com a jutges, fiscals, lletrats/des, notaris/àries, registradors/es, advocats/des, inspectors/es de treball i d’hisenda, i fins i tot, aspirants a ocupar un lloc en el Ministeri de Defensa.

XV Jornada d’Eixides Professionals

Dijous dia 15 la Facultat reprenia l’activitat per a oferir una nova Jornada d’Eixides Professionals.

Des de les 9 fins a les 14 hores, es convocaven sis taules redones per a exposar i assessorar al voltant de les eixides professionals en el sector jurídic, concretament, en els àmbits de les Ciències Polítiques i de l’Administració Pública (dues sessions); la Criminologia (dues sessions); i el Dret, que amb dues sessions també inclou: la procura, mediació, assessoria fiscal i l’exercici de l’Advocacia. 

Els Fòrums d’Ocupació de la Universitat de València són una iniciativa del Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, a través d’UVocupació, en col·laboració amb les facultats i centres. L’objectiu principal és impulsar la inserció laboral de la comunitat universitària, així com ser un mediador per a noves oportunitats professionals.

Més informació: