El Fòrum de Filosofia i Ciències de l’Educació reflexiona sobre la incorporació en el món professional de la intel·ligència artificial

  • Fundació General UV
  • 28 de febrer de 2024
 

L’impacte de la intel·ligència artificial en la formació dels futurs professionals ha estat el leitmotif del debat del Fòrum d’Ocupació de Filosofia i Ciències de l’Educació de la Universitat de València, celebrat al centre aquest dimecres 28 de febrer.

De fet, la reflexió sobre la intel·ligència artificial i les implicacions del seu ús en el món professional ha estat el tema d’obertura d’aquesta fira de l’ocupació, amb la conferència inaugural ‘Mites i potencialitats de la IA per a futurs professionals’, a càrrec del professor universitari, formador i investigador Vicent Gadea, que ha acostat l’auditori les oportunitats i amenaces d’aquesta nova tecnologia.

L’acte institucional de benvinguda ha anat a càrrec de la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, acompanyada per la degana de la Facultat, Rosa María Bo, que ha agraït a l’equip deganal els esforços i dedicació per a la celebració d’aquest fòrum, al mateix temps que convidava l’estudiantat a aprofitar la jornada per a entrar en contacte amb empreses i entitats.

Les primeres paraules del discurs de Mestre han anat adreçades a la degana del centre, que està acabant el seu mandat, a qui ha agraït el seu treball i lideratge “en uns anys molt complicats marcats per la pandèmia”. Seguidament, la rectora ha posat en valor la tasca d’UVocupació cap a la comunitat universitària, “un gran equip integrat dins del Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, que porta molts anys de servei a l’estudiantat de la Universitat, posant al seu abast diferents ferramentes perquè construïsquen el seu futur professional”.

Maria Vicenta Mestre ha recalcat la transversalitat dels estudis en Filosofia i Ciències de l’Educació “cada vegada més necessaris enfront de noves realitats i canvis socials, que ja són present, com ara la intel·ligència artificial”. En aquest sentit, Mestre ha recordat, més enllà de la formació acadèmica, la importància de l’acompanyament cap a l’ocupabilitat de l’estudiantat. “Ho fem des d’UVocupació, que vos ajuda a fer que prengueu les millors decisions. El futur de la societat serà el vostre i el seu benestar dependrà de vosaltres”, ha afegit la rectora.

A l’acte han estat presents la vicerectora de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, Ángeles Solanes; l’equip deganal de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació; el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria; el delegat de la Rectora per a Pràctiques i Ocupació, Jesús Soret; i un ampli nombre de professorat, estudiantat i representats d’entitats i col·legis oficials.

El programa d’activitats s’ha estés al llarg de tota la jornada, des de les 10 fins a les 17:30 hores. Seguidament a la conferència inaugural, les activitats continuaven amb el taller ‘La cerca d'ocupació en l'entorn 4.0’, a càrrec de personal tècnic d’UVocupació de l’àrea d’orientació.

Així mateix, una trentena d’empreses i entitats han instal·lat els seus estands a l’exterior de la Facultat, on més de 300 estudiants han pogut visitar-les i intercanviar impressions, experiències i informació amb les principals promotores professionals del sector educacional.

Entre les empreses i entitats que hi ha estat presents col·legis oficials han estat presents associacions socioeducatives, organitzacions editorials, administracions públiques, centres d’ensenyament i acadèmies, fundacions, organitzacions sindicals, ONG, càtedres de recerca i d’altres serveis de la Universitat vinculats a l’impuls de l’ocupabilitat universitària. Algunes d’aquestes entitats són Fundació València Activa, LABORA-GVA o el Col·legi Oficial de Pedagogs i Psicopedagogs de la Comunitat Valenciana (COPYPCV).

Eixides professionals, grau a grau

Enguany, com a novetat, el Fòrum ha acollit dos tallers simultanis sobre eixides professionals emergents i oposicions en el camp de l’Educació Social i la Pedagogia. La sessió de la vesprada s'ha desenvolupat a partir de tres taules redones simultànies sobre la professionalització del sector de les Ciències de l’Educació de manera específica per graus, abordant així, a través de les veus d’expertes i experts, l’ocupabilitat per als estudis de Filosofia, Educació Social i Pedagogia.

Els Fòrums d’Ocupació de la Universitat de València són organitzats pel Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, a través d’UVocupació i la Fundació General UV, en col·laboració amb les facultats i els centres. El seu objectiu principal és la inserció laboral de la comunitat universitària. A més, l’equip del servei d’ocupació i orientació de la Universitat de València brinda serveis d’orientació, assessorament, formació en tècniques de cerca d’ocupació i capacitació en projecció professional.