L’I2SysBio se suma als actes pel Dia Mundial de la Tuberculosi

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 24 de març de 2022
 
Vídeo del grup PatoGenOmica.
Vídeo del grup PatoGenOmica.

El grup PatoGenOmica de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes I2SysBio (centre mixt Universitat de València-CSIC), liderat per la investigadora Ramón y Cajal (UV) Mireia Coscollá, investiga dos dels patògens més mortals del món: Mycobacterium tuberculosi i SARS-CoV-2. Els membres del grup s’han adherit mitjançant un vídeo breu a la campanya de l’Organització Mundial de la Salut “Invertir per acabar amb la TB. Salvar vides”, una iniciativa coordinada per la Universitat de Saragossa per al Dia Mundial de la Tuberculosi.

El 24 de març té lloc el Dia Mundial de la Tuberculosi per conscienciar sobre les terribles conseqüències socials, econòmiques i per a la salut de la tuberculosi (TB) i accelerar els esforços per posar fi a l’epidèmia mundial d’aquesta malaltia. En aquesta data es commemora el dia de 1882 en què Robert Koch va anunciar que havia descobert el bacteri que provoca la TB, Mycobacterium tuberculosis, cosa que va possibilitar diagnosticar i curar la malaltia. El Dia Mundial de la Tuberculosi és un dia per educar el públic sobre l’impacte que té la tuberculosi a tot el món. La Universitat de Saragossa ha coordinat l’activitat de l’OMS “Invertir per acabar amb la TB. Salvar vides” en què els grups de recerca en TB descriuen breument en un vídeo en què consisteix el seu treball. La campanya va unir amb èxit els esforços de 22 grups de recerca a TB ubicats a Sud-àfrica, Espanya, França, Itàlia, Suècia, Mèxic, Cuba, Bèlgica i Alemanya que comparteixen els seus missatges amb el món simultàniament el 24 de març.

Un dels objectius de la recerca de PatoGenOmica és l’estudi de la diversitat genòmica del M. tuberculosi, l’origen i l’evolució. Per això, desxifren l’evolució i les relacions filogenètiques dels diferents tipus de M. tuberculosi, inclosos els ecotips adaptats als animals mitjançant la genòmica evolutiva. També intenten revelar el paper de la interacció hoste-patogen en la malaltia, investigant la compatibilitat i l’evasió immunològiques per diversitat antigènica, i combinant la genòmica i la immunologia.

 

Enllaç al vídeo: https://youtu.be/iEdEcXW1bEc

Imatges: