L'IFIC ofereix recursos de computació de l'experiment ATLAS per a simular proteïnes del coronovirus

  • Institut de Física Corpuscular (IFIC)
  • 29 d’abril de 2020
 

L'Institut de Física Corpuscular (IFIC) ofereix els recursos del seu centre de computació dedicats a l'experiment ATLAS, un dels dos grans detectors de el Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC) de CERN, per simular les proteïnes amb les que el nou coronavirus provoca la malaltia anomenada COVID-19. Al costat d'altres centres Tier-2 de l'experiment ATLAS a Espanya i al món, l'IFIC col·labora així amb la iniciativa internacional Folding@home (FAH o F@h), formada per laboratoris principalment d'Estats Units per estudiar els mecanismes moleculars de reproducció de la SARS-COV-2.

L'IFIC, centre mixt entre la Universitat de València i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha posat a disposició els seus recursos de súper computació per tal que els investigadors del projecte Folding@home puguen estudiar la COVID-19.

El projecte Folding@home està especialitzat en utilitzar recursos de càlcul de tot el món per realitzar simulacions de les proteïnes 'en moviment', buscant així punts febles en el mecanisme que utilitzen els virus per infectar les cèl·lules humanes. Utilitzant aquest mètode, aquest equip format per laboratoris dels Estats Units i Europa ha identificat una regió de la proteïna de virus de l'ébola que no s'havia considerat anteriorment com a diana per a tractament de la malaltia.

Pel que fa a el nou coronavirus SARS-COV-2 que provoca la COVID-19, Folding@home utilitza la mateixa metodologia, pel que requereix de la col·laboració de centres de computació de tot el món. Ací és on entren en joc els recursos de l'Tier-2 d'ATLAS de centre de computació de l'IFIC, el major node Tier-2 espanyol de la xarxa que emmagatzema i analitza les dades d'un dels majors experiments de l'LHC, el detector ATLAS, en el qual l'IFIC té una important participació. Els recursos de l'Tier-2 d'ATLAS a l'IFIC posats a disposició d'aquesta iniciativa compten amb l'aprovació i finançament de l'Agència Estatal d'Investigació (AEI) a través del Pla Nacional de Física de Partícules.

Alguns membres d'aquesta xarxa de computació de la col·laboració ATLAS s'han unit a aquesta activitat, oferint els seus centres de computació. Després de comprovar que la simulació funciona a la plataforma de l'IFIC, des del passat dimecres 8 d'abril s'estan realitzant tasques de simulació de l'coronavirus SARS-COV-2 a l'IFIC, com s'observa en la imatge.

Al seu torn, l'IFIC ha posat la seua infraestructura de computació per Intel·ligència Artificial, Artemisa, a disposició de la comunitat investigadora en la COVID-19. Artemisa està finançada per la Unió Europea i la Generalitat Valenciana dins de el Programa operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2014-2020 per a l'adquisició d'infraestructures i equipament d'I + D + I.