L’IFIC participa en un projecte europeu per a desenvolupar noves teories sobre la gravetat en l'Univers

  • 4 de juliol de 2017
 
Imagen de la noticia

L'Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-Universitat de València), en el Parc Científic, participa en la xarxa europea de recerca CANTATA, un projecte d’investigació de quatre anys, finançat pel programa europeu COST i liderat per la Universitat del País Basc (UPV/EHU), per a investigar de manera coordinada i multidisciplinària l'extensió de la teoria de la Relativitat General d'Einstein a escales de l'Univers en les quals encara no ha sigut provada.

L'Univers s'està expandint, cada vegada més ràpid. Però els científics no aconsegueixen explicar com i per què succeeix açò. Observacions realitzades en els últims anys posen de manifest que l'Univers no es comporta tal com s'espera sobre la base de la teoria de la gravetat d'Einstein. La seua teoria de la Relativitat General només ens diu que, del 95% de l'energia de l'Univers que és desconeguda, una part s'agruparia formant l'anomenada matèria fosca. La major part seria energia fosca, que estaria distribuïda per tot l'espai i tindria propietats gravitatòries repulsives. Com a resultat d'aqueixa gran quantitat d'energia fosca, l'expansió de l'univers s'accelera.

No obstant açò, la Relativitat General d'Einstein ha de ser modificada per a poder combinar-la satisfactòriament amb la resta d'interaccions conegudes en el món quàntic, associat a energies molt altes i curtes distàncies. Açò també podria ocórrer a grans escales en l'Univers (o molt baixes energies), on podrien sorgir nous efectes gravitatoris que alteraren la dinàmica cosmològica i galàctica. Per tant, és molt important explorar noves teories de la gravetat i les seues implicacions per a la correcta interpretació de les dades observacionals disponibles.

Açò és el que persegueix CANTATA (Cosmology and Astrophysics Network for Theoretical Advances and Training Actions), una xarxa de recerca finançada pel programa COST de la Unió Europea que permet a més de 200 investigadors de 25 països que treballen en teories alternatives de gravetat coordinar-se i unir els seus esforços. El principal objectiu és trobar un model teòric efectiu capaç d'adonar de la gravetat quàntica (la que es dóna en forats negres i l'univers primitiu), així com de la qual apareix en escales astrofísiques i cosmològiques, on segons la Relativitat General es requereixen fonts de matèria i energia fosques.
 
L'Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del CSIC i la Universitat de València (UV), participa en CANTATA de la mà de Gonzalo Olmo, investigador Ramón y Cajal de la UV en el centre d'excel·lència valencià que treballa en models alternatius de gravetat en forats negres, cosmologia i gravetat quàntica. A més de facilitar la interacció entre investigadors de diferents països, les accions COST impulsen la participació de joves científics, així com de pal·liar desigualtats de gènere que afecten a la presència de dones en l'àmbit científic. CANTATA s'organitza en grups de treball dirigits per un investigador sènior i un més jove, mantenint-se la paritat de gènere.

CANTATA tracta aspectes molt diversos, com la Gravetat Modificada (estudis teòrics sobre diferents teories de gravetat, tant en altes com a baixes energies); Efectes Relativistes (on es pretenen descobrir els efectes d'aquesta gravetat modificada en diversos escenaris); i Discriminadores Observacionals (que distingeixen entre models de gravetat modificada i models de matèria/energia fosques). La reunió inaugural va tenir lloc a Lisboa al novembre de 2016.

Aquesta Acció COST segueix oberta als investigadors interessats. El procediment per a unir-se a la xarxa està detallat en aquest enllaç: http://cantata-cost.eu/how-to-join/