Inaugurat un laboratori d’alta seguretat biològica que portarà el nom de José Luis Ménsua, primer catedràtic de Genètica

  • Gabinet de Premsa
  • 21 de novembre de 2018
 
Moment de la inauguració del laboratori.
Moment de la inauguració del laboratori.

La Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València ha inaugurat aquest dimecres un laboratori d’alta seguretat biològica que portarà el nom de José Luis Ménsua, el primer catedràtic de Genètica que va tenir la Universitat, ja desaparegut. A la inauguració han assistit la vicerectora Mª Dolores Real; la degana, Mari Carmen Bañó; la catedràtica jubilada de Genètica Rosa de Frutos –dona de Ménsua–; i els professors Inmaculada García Robles i Manuel Pérez Alonso, entre moltes altres persones.

El Laboratori Ménsua està situat en el cinquè pis de la Facultat de Ciències Biològiques, al Campus de Burjassot/Paterna. El nom és un homenatge a qui va ser el fundador del Departament de Genètica de la Universitat de València.

José Luis Ménsua es va incorporar a la Universitat de València l’any 1976. En aquelles dates, la Facultat de Biologia encara no existia com a tal. Un únic centre agrupava tots els camps de les Ciències Bàsiques, i estava situat en l’avinguda Blasco Ibáñez, en l’emblemàtic edifici de l’actual Rectorat, en la cúpula del qual es troba el primer observatori astronòmic que va tenir la ciutat de València.

Posteriorment, després de la creació del Campus de Ciències de la Universitat, a Burjassot, es va crear la Facultat de Ciències Biològiques, tal com la coneixem avui dia. I en aquesta Facultat és on va nàixer el Departament de Genètica, el primer director del qual va ser el professor Ménsua. També va ser el primer degà de la Facultat.

En el Departament de Genètica, un dels principals motors de la recerca de la Universitat, s’han desenvolupat un total de 140 tesis doctorals i s’han publicat més de 2.000 articles de recerca, alguns d’ells en la prestigiosa revista ‘Nature’. Fruit de la recerca d’aquest departament, han nascut importants empreses biotecnològiques, creades mitjançant la modalitat spin-*off. Algunes d'aquestes empreses formen actualment part del Parc Científic de la Universitat.

Amb la inauguració del Laboratori Ménsua, que ara inicia la seua activitat, es reconeix la labor pionera del gran professor, mestre de la primera generació de professors i catedràtics de Genètica que té actualment la Universitat de València. Els seus ensenyaments no solament van contribuir a formar als professors del Departament de Genètica, sinó també a molts dels actuals professors de la Facultat, que van passar per les seues classes, així com centenars de professionals de la Biologia, que avui treballen a Espanya i en prestigiosos centres de recerca i hospitals de tot el món.

El Laboratori Ménsua posseeix un elevat nivell de seguretat biològica i permet el maneig d’organismes transgènics de ‘Drosophila melanogaster’, l’espècie que tant ha contribuït a l’avanç de la Genètica. La major part dels estudis que es realitzaran amb aquesta espècie, en aquest laboratori, estan enfocats a la recerca biomèdica.