L’Institut Cavanilles celebra el seu 25 aniversari amb una jornada científica sobre biodiversitat i canvi global

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 15 de desembre de 2023
 
sala

L’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBiBE) de la Universitat de València (UV) ha celebrat el seu 25 aniversari amb la jornada científica “Biodiversitat i evolució davant del canvi global”, aquest divendres 15 de desembre a l’Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de València a partir de les 9 hores. En la sessió, tretze especialistes actualitzaren la recerca sobre les transformacions de l’Albufera de València, la flora i fauna global o el paper de les zones humides en relació amb el canvi climàtic, entre d’altres temes.

En la conferència plenària, Juli Pausas, científic del Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE), entitat mixta de la Universitat de València, del Consell Superior d’Investigacions Científiques i de la Generalitat Valenciana, exposà la recerca sobre l’afecció de les pertorbacions ecològiques en la biodiversitat. Entre d’altres, el catedràtic de Microbiologia i Ecologia Antonio Camacho analitzà com les zones humides poden mitigar el canvi climàtic; la investigadora Patricia Moya tractà el deteriorament dels líquens i les microalgues de la Comunitat Valenciana; i la investigadora Irene Estellés analitzà l’impacte dels parcs eòlics sobre les aus rapinyaires.

“Celebrem 25 anys amb una plantilla d’al voltant d’un centenar d’investigadors i investigadores que treballen temes d’actualitat sobre el canvi global, la biodiversitat i l’evolució”, destaca Joaquín Baixeras, director de l’ICBiBE. Entre les principals fites esdevingudes, aconseguir consolidar aquesta jornada científica, que enguany arriba a la setena edició; mantindre’s en la primera línia de la recerca espanyola en Biodiversitat i Biologia Evolutiva; i treballar en fins a dotze línies d’investigació.

L’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia evolutiva (ICBiBE) va ser fundat en 1998 i el seu nom recuperà un dels naturalistes clau de la història de la ciència valenciana com és el botànic Antoni Josep Cavanilles. Es dedica a l’estudi de la biodiversitat i la biologia evolutiva amb un enfocament integrador i pluridisciplinari des de la ciència bàsica. El seu personal investigador es divideix entre la seu del Parc Científic i també la Facultat de Ciències Biològiques i el Jardí Botànic de la UV.

La recerca de l’institut se centra en les següents àrees: Biodiversitat i evolució de cnidaris; Biodiversitat Vegetal Ecofisiologia Biologia de la conservació vegetal; Paleobiologia i biologia teòrica (Biologia teòrica); Ecologia de vertebrats terrestres; Entomologia i control de plagues; Ecologia Evolutiva; Evolució molecular i organísmica dels vegetals; Limnologia; Neurobiologia comparada; Etologia; Paleobiologia i biologia teòrica (Paleobiologia) i Zoologia marina.

 

Clicant ací, es pot consultar el programa de la jornada, on s’inclou el QR per a descarregar el llibre de resums.

Imatges: