L’Institut López Piñero programa online el cicle de xarrades ‘Salut Pública, Comunicació i Història: Els reptes d’una pandèmia’

  • Gabinet de Premsa
  • 19 de maig de 2020
 
Covid-19
Covid-19

L’Institut Interuniversitari López Piñero de la Universitat de València, com a centre de divulgació de la ciència, ha multiplicat aquests dies les activitats online. Així, en el marc del cicle ‘Salut Pública, Comunicació i Història: Els reptes d’una pandèmia’ el centre ha organitzat quatre col·loquis per als dies 20, 26 i 27 de maig i per al 10 de juny.

El dimecres 20 de maig a les 18 hores parlaran sobre ‘Les lliçons de la pandèmia’ els experts Josep Lluís Barona, catedràtic d’Història de la Ciència a la Universitat de València i membre de l’Institut López Piñero; Ildefonso Hernández, catedràtic de la Universitat Miguel Hernández i antic director general de Salut Pública del Govern espanyol (2008-2011); i Enrique Perdiguero, catedràtic d’Història de la Ciència a la Universitat Miguel Hernández i membre de l’Institut López Piñero.

L’encontre es podrà seguir fent clic ací.

El dimarts dia 26 de maig, a les 17:30 hores es parlarà sobre ‘Les pandèmies abans del coronavirus. Tres visions històriques’. La xarrada es farà a través de la plataforma Webex.

Participaran María José Báguena, professora d’Història de la Ciència de la Universitat de València i investigadora de l’Institut López Piñero (IILP); Enrique Perdiguero, catedràtic d’Història de la Ciència en la Universitat Miguel Hernández (UMH) i director de la seu en la citada universitat de l’IILP; i Carmel Ferragud, professor d’Història de la Ciència a la Universitat de València i investigador de l’IILP.

Aquesta reunió està dirigida a professorat de l’àmbit CTEM i a alumnat de quart de l’ESO i Batxillerat. Aquesta trobada està concebuda com una taula redona en la qual dos investigadors i una investigadora parlaran sobre algunes pandèmies anteriors al Covid-19: la pesta negra en l’Edat mitjana, la Grip Espanyola en 1918, el VIH/SIDA i malalties emergents en les últimes dècades, des del SARS a l’Ébola. Es tractaran aspectes d’interés ciutadà: causes, impacte físic i anímic sobre les persones, rumors i informacions falses, conseqüències econòmiques i el progrés de la ciència. Són sessions concebudes perquè participe professorat de Ciències, Tecnologia o Matemàtiques (CTEM) amb un grup del seu alumnat. A aquest efecte, cada docent podrà seleccionar fins a 10 alumnes per a la seua participació. El professorat interessat en participar amb el seu alumnat haurà d’enviar un correu a ctem.mate@gva.es.

El dimecres dia 27 de maig a les 18 hores tindrà lloc el seminari ‘De les teories de la conspiració als ingredients màgics. Desinformació en temps de la Covid-19’.

Participen Carolina Moreno, catedràtica de Periodisme de la Universitat de València i coordinadora de l’equip d’investigació Science Flow; i Alicia de Lara, professora de Periodisme de la UMH i redactora de la revista UMH Sapiens, les dos docents del Màster Interuniversitari en Història de la Ciència i Comunicació Científica (UV-UMH-UA).

El seminari es podrà seguir fent clic ací.

I el dimecres 10 de juny a les 16 hores, el seminari organitzat tractarà el tema ‘Acabar amb les quarantenes: Repensar la protecció contra les epidèmies al port de Lisboa (1901-1945). Amb Celia Miralles, doctora en Història, investigadora del Centre Interuniversitari d’Història de les Ciències i la Tecnologia (CIUHCT) de Lisboa i membre del Quarantine Studies Network.

Es podrà seguir fent clic ací.

D’altra banda, l’Institut Interuniversitari López Piñero manté l’exposició virtual sobre la Grip de 1918. L'any passat es van complir cent anys de la pandèmia de grip de 1918-19. Amb aquest motiu es va organitzar una exposició en l'Institut Interuniversitari López Piñero a càrrec de María Isabel Porras (Facultat de Medicina de Ciudad Real) i María José Báguena (Institut Interuniversitari López Piñero).

El conservador del Museu Històric- Mèdic de la Universitat de València, Josep Simón, ha realitzat una versió virtual d'aquesta exposició de la pandèmia de grip de fa un segle. La mostra es pot consultar ací.

En el fullet adjunt es pot consultar molta més informació sobre el cicle, sobre l’exposició i sobre altres iniciatives relacionades amb la Covid-19.

Més informació:

Imatges: