L’investigador Joaquín Jiménez, premiat pel seu innovador estudi sobre xarxes socials a la prehistòria recent

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 13 de desembre de 2023
 
Joaquín Jiménez

Joaquín Jiménez Puerto, investigador del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat de València, ha estat guardonat amb el Premi Nacional Almuzara a la Millor Tesi Doctoral en Arqueologia 2022 pel seu treball “Conectando con el pasado. Redes sociales en la Prehistoria Reciente”. El jurat, format per catedràtiques i catedràtics d’Arqueologia, ha destacat de l’estudi el seu enfocament innovador, profunditat de recerca i impacte potencial en el camp de l’Arqueologia.

La investigació de Jiménez Puerto, investigador doctor júnior Prometeu, desafia la noció que les xarxes socials són un fenomen exclusivament modern. La seua tesi demostra que les xarxes socials han estat una constant a la humanitat des dels seus orígens i constitueixen l’entramat fonamental sobre el qual es construeixen les societats humanes. L’anàlisi detallada de les estructures de xarxes socials a diferents comunitats revela la seua influència significativa en les estructures socials, econòmiques i polítiques de les comunitats prehistòriques.

“Les xarxes socials són un element distintiu de les comunitats humanes de totes les èpoques, encara que recentment es relaciona únicament amb les ‘xarxes socials virtuals’ d’Internet”, destaca Jiménez Puerto. La seua tesi ha estat dirigida per Joan Bernabeu i Teresa Orozco.

El guardó reconeix l’originalitat dels plantejaments exposats, el disseny metodològic i les aportacions empíriques de la tesi i també significa un reconeixement al Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat de València, que promou un entorn acadèmic propici per al desenvolupament i les contribucions significatives en les seues àrees d’estudi.

Joaquín Jiménez Puerto és investigador en el camp de l’Arqueologia Computacional, amb una formació pluridisciplinària en Història i Arqueologia (UV) i Informàtica (Universitat Politècnica de València). Les àrees d’especialització inclouen l’estudi del Neolític Final-Calcolític mitjançant mètodes computacionals aplicats a l’Arqueologia, especialment en Anàlisi de Xarxes Socials, xarxes neuronals artificials i el modelatge paleodemogràfic. Actualment treballa amb Xarxes Neuronals Artificials (Machine Learning) per classificar artefactes arqueològics i integrar-los en estudis d’Anàlisi de Xarxes Socials.

El Premi Almuzara a la Millor Tesi Doctoral en Arqueologia es convoca per visibilitzar l’excel·lència de la investigació arqueològica de les universitats espanyoles, descobrir nous talents en aquesta disciplina i potenciar la transferència de coneixement.

 

Més informació en aquest enllaç.