La investigadora de l’IFIC Berta Rubio presideix la institució internacional d’Estrucutra, Astrofísica i Reaccions Nuclears NUSTAR

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 3 de maig de 2023
 
Berta Rubio.

La investigadora Berta Rubio Barroso, de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques i de la Universitat de València, ha estat elegida presidenta del Consell NUSTAR, una institució que representa la comunitat internacional d’Estructura, Astrofísica i Reaccions Nuclears. Aquesta, amb 700 membres i 170 institucions, és un pilar de FAIR, la futura instal·lació per a la investigació en física nuclear que s’està construint a Darmstadt (Alemanya).

Berta Rubio ja exercia com a copresidenta de NUSTAR des del 2020. FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research in Europe) té quatre ‘pilars’ o grans blocs experimentals. Un és NUSTAR (Nuclear Structure, Astrophysics and Reactions, el treball del qual se centra en l’ús de feixos d’espècies radioactives, separades i identificades pel Super Separador de fragments (Super-FRS). Aquest separador és l’instrument central de tots els seus experiments.

En aquests experiments, s’estudien reaccions amb feixos radioactius, propietats de nuclis exòtics (aquells que tenen un nombre de neutrons o de protons notablement diferent del que presenten els nuclis que es troben de forma natural a la Terra) i les seues implicacions en processos astrofísics, com a explosions de supernoves o fusions d’estrelles de neutrons. Llocs on es formen elements químics més pesants que el ferro.

A FAIR es produiran els feixos de nuclis radioactius més intensos del món. FAIR té previst l’inici de les operacions el 2027, per la qual cosa aquest període de presidència és molt important. Durant aquest temps està previst signar acords entre els països per posar a punt els experiments a NUSTAR-FAIR, instal·lar els instruments que estan posant a punt als laboratoris membres del consorci, així com prendre decisions sobre quines seran les primeres mesures a realitzar.

A NUSTAR hi ha una important contribució espanyola. Diversos experiments s’han desenvolupat i provat en altres instal·lacions de física nuclear, en espera que comenci a funcionar FAIR. Cal destacar DTAS, un detector per mesurar la desintegració beta, construït pel grup d’Espectrometria Gamma i Neutrons de l’IFIC. DTAS està acabat i la seua posada en marxa es duu a terme al laboratori RIKEN (Japó) i a FAIR fase 0, l’'any passat. Aquest espectròmetre, amb una eficiència superior als que s’han fet servir anteriorment, ha servit per mesurar desintegracions beta amb produccions molt baixes. Una vegada estiga en marxa FAIR, es podran mesurar nuclis més exòtics.

Berta Rubio Barroso és professora de Recerca del CSIC a l’IFIC. Va estudiar Física a la Universitat Complutense de Madrid i va dur a terme el seu doctorat al Centre d’Investigacions Nuclears KFA de Jülich (Alemanya). Després de tornar a Alemanya amb una estada postdoctoral, es va incorporar a l’Institut de Física Corpuscular, on va formar juntament amb José Luis Taín el grup d’Espectroscòpia Gamma i de Neutrons.

Rubio ha liderat experiments per a l’estudi de nuclis exòtics a prestigiosos laboratoris com ISOLDE (CERN), GSI (Alemanya), GANIL (França) i RIKEN (Japó). Té més de 200 treballs científics publicats i ha dirigit 12 tesis doctorals. Ha estat assessora científica de diversos laboratoris, entre ells GANIL, ISOLDE (CERN), NSCL (National Superconducting Laboratory, EUA) i el Laboratori Subterrani de Canfranc.

 

Més informació:

https://fair-center.eu/user/experiments/nustar/nustar-collaboration/council