Les investigadores de la Universitat de València publiquen un 12,31% més articles científics que l’any passat

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 30 de juny de 2023
 
Edifici del Rectorat de la Universitat de València

La Universitat de València (UV) és la número 75 d’Europa, quarta d’Espanya i primera de la Comunitat Valenciana en la versió per al 2023 del CWTS Leiden Ranking, una classificació internacional que mesura l’impacte i la col·laboració científica, la publicació d’accés obert i la diversitat de gènere en investigació. En la classificació, en indicadors de gènere, s’han mesurat 14.439 articles publicats per dones, un 12,31% més que el 2022.

Les dades d’aquest rànquing s’extrauen a partir d’una classificació d’universitats seleccionades pel nombre de publicacions indexades en Web of Science, per un període de quatre anys. Els indicadors d’impacte científic a Leiden es poden calcular utilitzant un mètode de recompte complet o un de fraccionat. El primer atorga un pes complet a cada publicació d’una universitat i el fraccionat pondera el pes de les publicacions segons el nombre de col·laboradors de la institució. Aquest any, el nombre d’institucions ha pujat fins a 1.411, per 1.318 el 2022.

Per camps de coneixement, la Universitat de València ocupa la primera posició d’Espanya en Ciències Socials i Humanitats tant al recompte complet com al fraccionat, i és tercera en Ciències Físiques i Enginyeria en el segon tipus.

Respecte a indicadors d’impacte científic, la UV ha escalat fins als 14.334 articles científics publicats, per 13.029 el 2022. D’aquests, 301 se situen en el top de l’1% dels més esmentats (36 més que en l’edició anterior) i 1.770 articles (89 més que el 2022) estan entre el 10% més citat.

Amb aquestes dades, en el recompte complet la institució valenciana millora la seua posició a Europa i al món en nombre de publicacions. Així, al continent, la UV guanya tres posicions i escala fins al lloc 75, mentre que a nivell mundial es col·loca a la posició 219, sis llocs millor que el 2022. Pel que fa al recompte fraccionat, la institució també guanya tres posicions en Europa (del lloc 69 el 2022 al 66 ara), i millora en 6 la classificació mundial (avança del lloc 248 al 242).

Aquesta classificació està liderada internacionalment per la Universitat de Harvard, l’acadèmia Xinesa de Ciències i la Xangai Jiao Tong University. A Europa, les tres primeres classificades són Òxford, el College de Londres i Cambridge, mentre que a Espanya lideren el CWTS Leiden Ranking la Universitat de Barcelona, l’Autònoma de Barcelona, la Universitat Complutense de Madrid i la Universitat de València.

 

Més informació:

CWTS Leiden Ranking: https://www.leidenranking.com/

Rànquing en el Servei d’Anàlisi i Planificació de la UV: https://ir.uv.es/gHwuoV8