Isabel Abánades rep una beca Junior Leader de la Fundació La Caixa per a sintetitzar a la carta materials MOF més eficients

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 12 de març de 2024
 
Isabel Abánades.

Isabel Abánades Lázaro, investigadora post-doctoral de l’Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València ha participat hui dimarts en la cerimònia de lliurament de beques de doctorat i post-doctorat de la Fundació La Caixa en la seua edició del 2023, en haver obtingut la beca del programa Junior Leader (convocatòria Retaining).

Aquesta ajuda es dirigeix a enfortir una línia de recerca encaminada a la síntesi de noves estructures MOF amb defectes d’interés al sector del medi ambient, com va informar l’ICMol. Els MOF són compostos químics tridimensionals, cristal·lins i porosos, les característiques excepcionals dels quals els fan útils per a múltiples aplicacions en àrees tan diverses com l’emmagatzematge i la separació de gasos, l’intercanvi iònic o la catàlisi, entre d’altres.

Graduada en Ciències Químiques a la Universitat d’Alcalà (2014), Abánades es va doctorar a la Universitat de Glasgow i, l’any següent, va obtindre una beca del programa Marie Sklodowska-Curie, finançada pel Consell Europeu de Recerca (ERC). Actualment és investigadora post-doctoral Juan de la Cierva del Ministeri de Ciència i Innovació a l’ICMol, un centre acreditat amb el segell d’Unitat d’Excel·lència Maria de Maeztu. Isabel Abánades va guanyar en 2024 el prestigiós Premi Talent Jove a la categoria de Ciència, en l’onzena edició d’aquests guardons, que organitzen el diari Levante-EMV i CaixaBank.

La concessió d’aquesta beca suposa un altre pas significatiu en la carrera científica d’Abánades, donat el caràcter altament competitiu d’aquest programa, que en la modalitat Retaining selecciona 15 persones per a desenvolupar un projecte de recerca a qualsevol universitat o centre d’Espanya o Portugal. A la convocatòria de 2023, el programa va rebre 292 sol·licituds. El 46% eren dones i la mitjana d’edat, d’uns 35 anys.

Les beques de La Caixa s’estenen durant 3 anys i tenen una dotació màxima de 305.000 euros per a tot aquest període. A més de salaris competitius, el programa ofereix formació transversal per potenciar la carrera científica independent com a opció de futur professional i fomentar la innovació i el lideratge, dues qualitats que Abánades ja va acreditar quan va ser seleccionada per participar al Lindau Nobel Laureate Meeting de 2022, el fòrum mundial de joves líders del futur a què es convida 600 assistents de més de 100 països pel seu talent i compromís social.

Imatges: