El Jardí Botànic de la Universitat exposa les il·lustracions de Cachetejack, en el marc de València capital mundial del disseny

  • Jardí Botànic
  • 8 de març de 2022
 
Imatge de l'exposició de Cachetejack
Imatge de l'exposició de Cachetejack

Cachetejack, el duo d’il·lustradores establides a València i format per Nuria Bellver i Raquel Fanjul, exposa ‘Life Wins!’, una instal·lació produïda pel Jardí Botànic de la Universitat de València i València Capital Mundial del Disseny 2022. Una experiència sensorial concebuda com una celebració de l’energia creadora de la natura d'aquest museu viu en ple nucli urbà, i es podrà visitar al Jarcí Botànic fins al 9 d'octubre

Una vintena d'imatges exuberants i acolorides emergeixen d’entre els arbres i plantes del Jardí Botànic de la Universitat de València, el més antic d'Espanya i un dels més antics del món. “Life Wins!” planteja una nova manera de descobrir les espècies i els espais d'aquest pulmó verd, posant el disseny il·lustratiu contemporani i la música al servei de la connexió respectuosa i expressiva entre persones i entorn natural. 

El llenguatge gràfic de Cachetejack, poblat d'imatges divertides i fresques i idees impactants, relata el potencial d'aquest museu de plantes al barri històric de València com a espai on compartir vivències i gaudir d'una intensa agenda educativa i cultural. “Les il·lustracions reflexionen sobre el poder de la vida, com les espècies vegetals són capaces de renàixer i sobreviure, i generant un diàleg amb la vegetació de l'espai”, han explicat les dues il·lustradores. “Les nostres il·lustracions conviuen en l'espai amb les espècies vegetals del diàleg, omplint de color l'exterior del jardí”, afegeixen.

‘Life Wins!’ mostra el poder de la vida, del creixement i de la transformació. La unió dels quatre elements ens manté a tots interconnectats generant sinergies, tornant a observar amb una mirada tranquil·la i la certesa que la força vital ho pot tot, retornant-nos els nostres ritmes, per a continuar habitant-nos on siga que ens trobem”, expliquen les cofundadores de Cachetejack. Aquest tàndem creatiu sorgit de la Facultat de Belles de la Universitat Politècnica de València (UPV) en 2011, és hui tot un referent internacional en l'àmbit del disseny il·lustratiu i ha treballat per a marques com Vogue, Netflix, Adidas, Nike, The New York Times, Facebook, Mastercard o Burger King.

La mostra integra la peça sonora ‘Ritme Botànic’, del compositor francès Lucas Chantre, que podrà gaudir-se a l’hivernacle tropical, i inclou una obra mural a la façana del jardí. “He generat una partitura orgànica, a partir d’elements i instruments naturals com la fusta per a crear una experiència viva on es conjuga la vegetació, la il·lustració i la música. Espere que les plantes i les persones la gaudisquen”, ha explicat Lucas Chantre. 

Per a Jaime Güemes, director del Jardí Botànic de la Universitat de València, "el vincle que aquest projecte ha generat combina tots els valors que volem potenciar com a Jardí Botànic: la unió entre diferents institucions en pro d'un projecte, la combinació de diferents disciplines artístiques -música, art i il·lustració- al nostre espai obert i convidar a la ciutadania a reflexionar sobre els valors de la New European Bauhaus. A més, aquesta exposició suposa tres novetats molt importants per al Jardí Botànic: la primera és un renàixer a nivell estètic en una exposició exterior que feia anys que no teníem, la qual cosa suposa un gran enriquiment per al Jardí. La segona suposa la integració de música en l'hivernacle amb una peça especial. La tercera, renovar el nostre mural de la façana exterior, que el veïnat fa seu i que és una crida a la ciutadania per a conèixer l'interior del Jardí", ha manifestat el seu director. 

La instal·lació s'emmarca dins de les accions de difusió dels valors de la New European Bauhaus. Aquesta iniciativa, impulsada per la Comissió Europea, pretén connectar el Pacte Verd Europeu amb els nostres espais vitals i experiències. La Nova Bauhaus Europea apel·la a les persones a imaginar i construir junts un futur sostenible, bell i inclusiu; a través de llocs, pràctiques i experiències enriquidores, capaces de fomentar el diàleg entre cultures, disciplines, gèneres i edats.

Finalment, el director del Institut Français de València explica la importància d'aquest projecte com a aparador de projectes conjunts. “El fet de treballar des de diferents institucions en un projecte comú facilita l'acostament de diferents públics a una mateixa iniciativa que, en aquest cas, enllaça el patrimoni valencià amb el disseny, la il·lustració i la creació contemporània”, ha indicat Maxime Henri-Rosseau.

El projecte compta amb la col·laboració de la Universitat de València, l’Ajuntament de València, Institut Français de València, Pintures Montó, Fuente Primavera i Teika.

Sobre Cachetejack

Nuria Bellver (1988 Torrent, València) i Raquel Fanjul (1988 Alcanyís, Terol) es van conèixer a la facultat de Belles arts de València i des de 2011 treballen juntes com a il·lustradores. El seu humor i inconformisme els va fer crear uns manifestos sobre l'art i el sistema acadèmic sota el pseudònim de Cachetejack, idees que posteriorment van transformar en imatges.

Des d'aquell moment fins ara han treballat amb diferents mitjans i formats; premsa, editorial, moda, pintura mural i publicitat, entre molts altres, tant per a marques nacionals com internacionals. Com a filosofia, troben l'equilibri a combinar projectes comercials i projectes personals per a continuar desenvolupant el seu estil amb total llibertat i sentir la creativitat sense límits.