Jornada de cloenda del projecte de ciència ciutadana ‘Small World Initiative’

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 21 de maig de 2018
 
Imagen de la noticia

La Sala Charles Darwin del campus de Burjassot-Paterna acull ha acollit aquest dilluns la jornada de cloenda de la primera edició del projecte de ciència ciutadana 'Small World Initiative' (SWI@Val) a la Universitat de València, que s’ha realitzat durant aquest curs 2017/2018. La implantació de la iniciativa s’ha realitzat mitjançant una estratègia d’Aprenentatge Servei (ApS), involucrant alumnat i professorat adscrit a diferents centres (Biologia, Farmàcia, Medicina i ETSE). A la Universitat, l’equip està coordinat pel professor Sergi Maicas.

La iniciativa internacional Small World Initiative (SWI) és un projecte de ciència ciutadana per descobrir nous antibiòtics i fomentar la cultura científica, originat en 2012 a la Universitat nord-americana de Yale. Mitjançant una estratègia de crowdsourcing adreçada al descobriment de nous antibiòtics pretén apropar la cultura científica i la investigació biomèdica a nivells educatius preuniversitaris per fomentar la vocació investigadora. Emulant el descobriment de la penicil·lina per Alexander Fleming, involucra un grup nombrós de persones voluntàries o una comunitat, a través d’una convocatòria oberta, amb l’objectiu d’implicar la ciutadania en l’expansió del coneixement científic.

Amb la participació de 66 alumnes de les facultats de Biologia i Farmàcia, 15 membres del professorat i del PAS de la Universitat, 10 centres de secundària, i 15 professores i professors de secundària, s’ha mostrejat 173 punts, aïllant prop de 3.100 soques, tenint 110 d’elles capacitat antibiòtica enfront de bacteris Gram - i 252 enfront de Gram +.

La jornada de cloenda del projecte s'ha realitzat aquest dilluns 21 de maig a la sala Charles Darwin del Campus de Burjassot-Paterna, entre les 9 i les 13 hores, amb l’assistència de Josep Lluís Ribes (subdirector general d’Innovació i Qualitat Educativa de la Generalitat Valenciana), Emili Altur (vicepresident de la Diputació de València), Maria Viu (regidora de l’Ajuntament de Burjassot), Paz Villar (representant del Servei de Formació del Professorat i Innovació Educativa), Carmen Bañó (degana de la Facultat de Biologia) i Hortensia Rico (vicedegana de la Facultat de Farmàcia).

El projecte SWI@Val compta amb la col·laboració del Vicerectorat de Polítiques de Formació i Qualitat Educativa, la Unitat d’Igualtat, el Servei de Política Lingüística i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació-Càtedra de Divulgació de la Ciència (Universitat de València). També col·laboren la Conselleria d’Educació, Recerca, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, BacPlant, Valgenetics i Fotocopias Burjassot.

El projecte SWI@València és membre del programa CApSA de la Universitat de València i del consorci d’universitats valencianes UVApS. Compta amb l’aval del Grup de Docència i Difusió de la Microbiologia de la Sociedad Española de Microbiología (SEM) i del Pla Nacional de Resistència a Antibiòtics de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).

La relació completa de participants es troba al bloc del projecte: www.swi.blogs.uv.es

Programa de la jornada fent clic ací.