La lectura lúdica en paper ajuda a la comprensió més que si es fa mitjançant suports digitals

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 14 de desembre de 2023
 
(D’esquerra a dreta). Ladislao Salmerón, Lidia Altamura i Cristina Vargas.
(D’esquerra a dreta). Ladislao Salmerón, Lidia Altamura i Cristina Vargas.

Un estudi de l’Estructura de Recerca Interdisciplinària de Lectura (ERI) de la Universitat de València (UV) conclou que la lectura per oci en paper ajuda a la comprensió més que si es fa amb suports digitals. El treball, publicat a la revista Review of Educational Research, la més prestigiosa en polítiques educatives d'educació, i en què han participat més de 450.000 persones, també conclou que a primària i secundària s'hauria d’encoratjar a llegir sobretot en format imprès.

“La principal conclusió és que els hàbits de lectura per oci en pantalla es relacionen mínimament amb la comprensió lectora, cosa que contrasta amb la relació positiva sòlida entre hàbits de lectura en paper i la comprensió”, destaca Lidia Altamura, investigadora de l’ERI de Lectura de la UV i primera signant de l’article. En aquesta metainvestigació s’han revisat 25 estudis amb 39 comparacions entre els anys 2000 i 2022.

"Pel que sabem per altres estudis, la relació entre la freqüència de lectura de textos impresos i la comprensió de textos són molt més grans (entre 0,30 i 0,40) que el que trobem per als hàbits de lectura digital d’oci (0.05). Això significa, per exemple, que, si un estudiant passa 10 hores llegint llibres en paper, la seua comprensió serà probablement de 6 a 8 vegades més gran que si llegira en dispositius digitals durant la mateixa quantitat de temps”, expliquen Cristina Vargas i Ladislao Salmerón, professora i catedràtic del Departament de Psicologia Evolutiva i de l’Educació de la UV.

A més, segons aquest estudi, resulta “sorprenent” que la majoria dels hàbits de lectura digital analitzats (ja siguen aquells més relacionats en les xarxes socials o a la lectura informativa) “van mostrar associacions mínimes amb la comprensió de textos. Es podria haver esperat que la lectura amb finalitats informatives (és a dir, visitar Wikipedia o altres pàgines web educatives; llegir notícies o llegir llibres electrònics) estaria molt més positivament relacionada amb la comprensió, però no és el cas”.

Una altra de les conclusions de l’article és que a mesura que es va guanyant edat (quan l’alumnat està en batxillerat i en la universitat) la relació entre lectura lúdica i comprensió de textos es torna positiva.

Altamura, Salmerón i Vargas destaquen, però, que el seu estudi s’ha basat a revisar altres treballs amb fórmules de mesura de la relació entre hàbits de lectura i comprensió de textos molt heterogènies, per la qual cosa remeten noves investigacions per concretar amb més detall la investigació. Aquesta investigació també ha comptat amb la col·laboració del Ministeri de Ciència i Innovació.

 

Article: Altamura, L., Vargas, C., & Salmerón, L. (2023). «Do New Forms of Reading Pay Off? A Meta-Analysis on the Relationship Between Leisure Digital Reading Habits and Text Comprehension». Review of Educational Research, 0(0). https://doi.org/10.3102/00346543231216463