El naturalista i escriptor Joaquín Araujo imparteix una conferència a La Nau de la Universitat sobre el caràcter parasitari de les ciutats

  • Fundació General UV
  • 28 de novembre de 2023
 
Joaquín Araujo en un moment de la seua conferència al Desembre Europeu
Joaquín Araujo al Desembre Europeu. Imatges de Carolina Trujillo.

El Centre de Documentació Europea de la Universitat de València acosta una edició més al Desembre Europeu, enguany dedicat al nomenament de València Capital Verda Europea 2024. Amb més d’una dotzena d’activitats programades el cicle de 2023 se celebrarà entre l'1 i el 20 de desembre a diferents espais de la Universitat de València.

L’acte inaugural, que tenia lloc el passat dijous, 30 de novembre, ha comptat amb el naturista i escriptor Joaquín Araujo, amb la conferència ‘Ciutats, el necessari viatge del parasitisme a la simbiosi’, celebrada a l'Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de valència. 

Referent mundial en la relació entre l’ésser humà i la natura i impulsor de l’ecologisme en Espanya, a més de Premi Global 500 de l’ONU entre altres reconeixements, amb aquesta conferència Araujo planteja una reflexió sobre el caràcter parasitari -des d’un punt de vista ecològic- de les ciutats, que acaparen recursos, sense produir autònomament res, causant irreparables danys ambientals.

La conferència s’engloba en el marc del cicle 'Les raons d'Europa' de l'Escola Europea de Pensament Lluís Vives de la UV, en honor a qui va ser comissari de la Unió Europea, Manuel Marín, i que enguany arriba a la dècima edició. 

El Desembre Europeu està organitzat per la Universitat de València, amb el suport en la seua organització de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de València, i múltiples institucions i entitats valencianes i europees. Proposa activitats acadèmiques i culturals, des de debats, taules redones i conferències, fins a una àmplia programació que inclou música, cinema, ràdio o literatura. Totes les propostes d’aquest cicle són gratuïtes i podran seguir-se en xarxes socials amb els hashtags #DesembreEuropeu2023 i #EUGreenCapital.

Per primera vegada, el Desembre Europeu estarà present a Ràdio 3 a través del programa ‘El bosque habitado’, que emetrà diumenge dia 3, des de l’auditori Joan Pla del Jardí Botànic de la Universitat de València una nova entrega d’aquesta innovadora proposta radiofònica de divulgació científica, antropològica i literària dirigida i presentada per María José Parejo i que comptarà amb la presència del ponent inaugural de l’edició de 2023, Joaquín Araujo.

A més, com cada any el Servei de Cultura Universitària de la UV col·laborarà en la programació, acostant diverses activitats culturals a la comunitat universitària que aborden, en aquest cas, l’entorn natural des del punt de vista musical, literari o informatiu.

En aquest apartat destaca la proposta de l’Aula de Teatre de la Universitat de València, que acostarà Escena Erasmus, recent Premi d'Honor de les Arts Escèniques Valencianes 2023, a la llista de participants del Desembre Europeu amb ‘Una història de por’. La representació serà els dies 11 i 12, a les 19 hores, al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. 

La proposta literària arribarà dijous dia 14, amb la conferència ‘Liternatura, aire fresc per a la literatura’, una conversa entre el doctor en Filosofia i antropòleg Santiago Beruete i la poeta i gestora cultura Luri Romero que ens acostarà a les diverses formes de narrar la natura, a partir de diferents autors i autores, des del segle XIX als nostres dies (19 hores, sala Hort de Tramulleres del Jardí Botànic). 

El programa complet, així com la informació sobre inscripcions és accessible a través del següent enllaç.

Més informació:

Imatges: